Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pret deputāti Grevcovu uzsākts vēl viens kriminālprocess [papildināts]

© Romāns Kokšarovs/F64

Valsts drošības dienests (VDD) ir noslēdzis pārbaudi saistībā ar Latvijas Republikas Saeimas deputātes Glorijas Grevcovas ("Stabilitātei") publiskajiem izteikumiem Latvijas Okupācijas muzeja apmeklējuma laikā, pieņemot lēmumu uzsākt kriminālprocesu par PSRS un nacistiskās Vācijas īstenotās Latvijas okupācijas iespējamu rupju noniecināšanu.

Kriminālprocess uzsākts 30 janvārī saskaņā ar Krimināllikuma 74.1 pantu, t.i., par PSRS un nacistiskās Vācijas īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara nozieguma pret Latvijas Republiku un tās iedzīvotājiem publisku slavināšanu, noliegšanu, attaisnošanu vai rupju noniecināšanu.

VDD atgādina, ka pārbaude par Grevcovas publiskajām aktivitātēm tika uzsākta saistībā ar platformā "TikTok" 2023.gada 22.janvārī publicētu Saeimas deputātes videouzrunu par Latvijas Okupācijas muzeja apmeklējumu.

Dienestā nekomentēja, vai deputātei piemērots personas pret kuru sākts kriminālprocess statuss, vai aizdomās turētās statuss. Tāpat dienestā nekomentēja, vai amatpersonai piemērots drošības līdzeklis. Likums gan paredz, ka drošības līdzekli var piemērot tikai aizdomās turētajiem.

Ja VDD tomēr saskatīs Grevcovas vainu un rosinās prokuratūrai celt apsūdzību un prokuratūra saskatīs tam pamatu, tad, Saeimai piekrītot izdot deputāti kriminālvajāšanai, parlamentāriete var pilnvērtīgi turpināt darbu Saeimā, gan piedaloties Saeimas un komisijas sēdēs, gan arī tajās balsojot un saņemot pilnu atlīdzību par deputāta pienākumu izpildi, noskaidroja LETA.

Jau ziņots, ka Grevcovas "TikTok" kontā tika ievietots un vēlāk izdzēsts video vēstījums krievu valodā, kurā deputāte klāstīja, ka atnākusi uz "tā saucamo Okupācijas muzeju". Grevcova video apgalvoja, ka muzejā "nesakrīt fakti" un ka gids stāstot "paralēlo, izdomāto vēsturi".

"Kas tas par muzeju un tieši kāpēc, kādu mērķu labad tas ir radīts? (..) Apskatījām visus eksponātus, un sapratām - re, kā mūs muļķo, kā mūs muļķo," video tika paudusi partijas "Stabilitātei" deputāte, kura muzejā redzamo dēvē par "īstu propagandu".

Portāls NRA jau rakstīja, ka pērnā gada 7.oktobrī Valsts policija sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 272.panta saistībā ar deputātes iespējami apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu CVK. Veicot nepieciešamās kriminālprocesa izmeklēšanas darbības un iegūstot pietiekošu pierādījumu kopumu, 17.oktobrī kriminālprocess paātrinātā kārtībā nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret vienu personu.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka Grevcova, būdama 14.Saeimas vēlēšanu deputāta kandidāte, CVK iesniegusi ziņas par sevi, tai skaitā norādot informāciju sadaļā "Darba vieta un ieņemamie amati", kā arī "Izglītība". Šo ziņu sniegto patiesumu sagatavotajos dokumentos persona apliecināja ar savu parakstu, pēc kā parakstītos dokumentus nodeva personai, kura tos 13.jūlijā iesniedza CVK.

Nākamā tiesas sēde plānota 14. februārī