Elektrības maksas pieaugums skars vairākumu

© nra.lv

Jaunais Latvenergo tarifu projekts, kas vēl jāizskata Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai, izraisījis sašutumu lielākajā daļā Latvijas iedzīvotāju. Šogad par elektrību jāmaksā dārgāk nekā pērn, turklāt jaunais tarifu projekts īpaši smagi skars lielās ģimenes, lauciniekus.

Jaunais Latvenergo tarifu projekts paredz mājsaimniecībām dalītu maksu par elektrību – par pirmajām 1200 kWh būs jāmaksā 8,25 santīmi par kilovatstundu, par nākamajām – 10,74 santīmi.

Šogad jau vienu elektrības cenas palielinājumu Latvijas iedzīvotāji ir piedzīvojuši – ar 1. janvāri elektrībai tiek piemērota PVN pamatlikme 22 procentu apmērā iepriekšējās samazinātās 10 procentu likmes vietā. Maksa par elektrību iedzīvotājiem pieauga no 7,4 santīmiem līdz 8,25 santīmiem par kilovatstundu. Jauno elektrības cenu rēķinos ieraudzīsim februārī, kad būs jāmaksā par janvārī patērēto. Šo cenu palielinājumu izjutīs ikviena mājsaimniecība.

Stājoties spēkā jaunajai kārtībai, elektrības cenu palielinājums, pēc Ekonomikas ministrijas un Latvenergo aplēsēm, skars pusi mājsaimniecību jeb 450 000 Latvenergo klientu. Aptuveni 30 procentiem ietekme būšot minimāla – naudas izteiksmē mēneša maksa palielināsies vidēji par vienu latu, savukārt 16 procentiem mājsaimniecību, kas mēnesī patērē no 200 līdz 400 kWh, elektrības maksājums mēnesī palielināsies par aptuveni 4,36 latiem. Saimniecībām, kuras mēnesī izlieto vairāk nekā 400 kWh, maksa pieaugs vidēji par 10 latiem mēnesī, un tādu, pēc Latvenergo aplēsēm, Latvijā ir aptuveni 6 procenti.

Taču, pēc Neatkarīgās aprēķiniem, ģimenēm, kas mēnesī izlieto 200 kilovatu, elektrības rēķins salīdzinājumā ar pagājušo gadu pieaugs par 28 procentiem jeb 49,56 latiem gadā. Savukārt mājsaimniecības, kuras iztērē vidēji 300 kilovatu, par elektrību maksās par 33 procentiem jeb par 89,12 latiem gadā vairāk nekā pērn.

Ekonomikas ministrija uzskata, ka Latvenergo ir atradis veiksmīgu risinājumu, kā turpināt iepriekšējā gadā uzsākto sociāli atbildīgas tarifu politikas veidošanu, lai izmaiņas tarifos neskartu sociāli neaizsargātāko sabiedrības daļu. Taču īstenībā jaunais tarifu projekts ir neizdevīgāks tieši lielām ģimenēm.

Margarita no Iļģuciema Neatkarīgajai stāstīja, ka šobrīd mēnesī patērē aptuveni 60 kilovatstundas elektrības, taču, kad viesos atbrauc abas ārzemēs studējošās meitas, elektrības rēķins pieaug pat vairāk nekā divas reizes.

"Strādājošs cilvēks, kas mājās pavada vien pāris stundu līdz gulētiešanai un no rīta uzvāra elektrisko kannu ar ūdeni tējai, tiešām var iekļauties 1200 kilovatstundās gadā un pat paliek pāri, taču ģimenes ar bērniem, kuri no rīta ceļas katrs savā laikā, arī no skolas bērni atgriežas katrs savā laikā, vakaros mācās, mamma gatavo vakariņas, vecāmamma skatās televīziju, ģimenes galva urķējas datorā, iekļauties Latvenergo noteiktajā normā nevar," sacīja Margarita. Zaudētājos būs arī ģimenes, kuras maltītes gatavo uz elektriskās plīts.

Arī laucinieki, kuru sadzīvi lielā mērā nosaka elektroierīces, piemēram, ūdens sūkņi, āra apgaismojums, malkas zāģis, mēnesī tērē daudz vairāk nekā 100 kilovatstundu. Latvenergo noteiktajā limitā iekļaujas lielākoties tie, kuri mājās pavada maz laika, – piemēram, strādājoši bezbērnu pāri vai vientuļi cilvēki. Arī tiem, kam ir iespēja ziemā dzīvot dzīvoklī, bet vasarā – vasarnīcā, ir lielākas iespējas iekļauties atvēlētajā normā. Diez vai šajos gadījumos tie ir sociāli mazāk aizsargāti nekā ģimenes ar bērniem.

Pēc Latvenergo skaidrojuma, tarifu paaugstinājums ir loģisks solis pēc tam, kad Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apstiprināja sadales tīkla tarifu celšanas plānu vidēji par 20,8 procentiem.

Tā rezultātā gala tarifs pieaugtu par 11 procentiem, savukārt elektroenerģijas cenas kāpums gala tarifu ietekmē vēl par 10 procentiem. Tomēr, pēc uzņēmuma rīcībā esošās informācijas, arī pēc tarifu paaugstinājuma Latvijā būšot vieni no zemākajiem elektrības tarifiem Eiropas Savienībā.

Jaunā mājsaimniecību tarifu plāna īstenošana, kas paredz dalītu maksājumu, Latvenergo ik gadu prasīšot 20 miljonus latu. Respektīvi – tā ir summa, kuru uzņēmums būtu ieguvis, ja tarifa paaugstinājums skartu visus – gan tos, kuri patērē līdz 1200 kWh gadā, gan tos, kuri gadā izmanto vairāk elektrības.

Šogad uzņēmums plāno 600 miljonu latu apgrozījumu un 40 miljonu latu peļņu. Arī pērn uzņēmums nopelnīja 40 miljonus latu, bet 2009. gadā – 20,2 miljonus latu. Jau divus gadus Latvenergo visu peļņu ieskaita valsts budžetā.

Svarīgākais