Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Dombrovskis: Inflācija ES tuvākajā laikā pakāpeniski samazināsies

© AFP/Scanpix/Leta

Nākamnedēļ gaidāmā Eiropas Komisijas (EK) ceturkšņa ekonomiskā prognoze būs optimistiskāka par iepriekšējo, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" atklāja EK priekšsēdētājas izpildvietnieks, tirdzniecības komisārs Valdis Dombrovskis (JV).

Pēc viņa teiktā, ja nākamnedēļ gaidāmo ziemas ekonomisko prognozi salīdzina ar iepriekšējo rudens prognozi, tad "tomēr situācija būs nedaudz labāka". EK ekonomistu skatījumā inflācija Eiropas Savienībā (ES) maksimumu sasniedza jau pagājušā gada nogalē un tuvākajā laikā tā pakāpeniski samazināsies, energoresursi būs lētāki, nekā tika prognozēts iepriekš, turklāt arī darbaspēka rādītāji ir stabili.

"Līdz ar to var sagaidīt, ka ekonomika kopumā attīstīsies nedaudz labāk, nekā tas iepriekš bija prognozēts. Ja rudens ekonomiskajā prognozē mums bija 0,3% izaugsme šim gadam ES kopumā, tad var domāt, ka [ziemas ekonomiskajā prognozē] šis rādītājs tiks koriģēts nedaudz uz augšu," sacīja Dombrovskis.

Viņš apliecināja, ka arī Latvijas ekonomiskā prognoze EK ziemas ziņojumā varētu tikt koriģēta pozitīvā virzienā un sasniegt aptuveni nulles vērtību, taču precīzi dati būs zināmi nākamnedēļ.

Tomēr paliks riski, kas saistīti ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, proti, ļoti liela nenoteiktība un nestabilitāte un energoapgādes drošība, sacīja EK priekšsēdētājas izpildvietnieks, piebilstot, ka Eiropai būs jāmeklē alternatīvi gāzes piegādātāji situācijā, kad gāzes pieprasījums palielināsies arī no Ķīnas puses, tai mazinot Covid-19 ierobežojumus.

Kopumā gan EK, gan Latvijai tuvākajā laikā būs ļoti svarīgi nodrošināt saskaņotu makroekonomisko politiku, lai fiskālā un monetārā politika darbotos vienā virzienā, rezumēja Dombrovskis.