Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

KNAB "pieņēmis zināšanai" Konkurences padomes konstatēto par aizliegtu vienošanos reģionālās nozīmes pasažieru pārvadājumos

© Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) "pieņēmis zināšanai" Konkurences padomes publiski sniegto informāciju par aizliegtu vienošanos reģionālās nozīmes pasažieru pārvadājumos, aģentūra LETA uzzināja birojā.

KNAB norādīja, ka birojs seko līdzi un pievērš uzmanību dažādām norisēm un procesiem publiskajā telpā, tostarp aktualitātēm pasažieru pārvadājumu jomā.

Ja KNAB rīcībā nonāks informācija par gadījumiem, kad valsts amatpersona veikusi vai plāno veikt koruptīvus noziedzīgus nodarījumus vai citas pretlikumīgas darbības pasažieru pārvadājumu jomā, KNAB nekavējoties rīkosies atbilstoši savai kompetencei.

KNAB aicina ziņot, ja iedzīvotāju rīcībā ir informācija vai pierādījumi, kas varētu liecināt par iespējamu valsts amatpersonu iesaisti koruptīvās darbībās, kā arī nonākšanu interešu konflikta situācijā vai kādiem citiem likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" pārkāpumiem. Ziņot iespējams arī anonīmā veidā iestādes mobilajā lietotnē "Ziņo KNAB".

Konkurences padome vaicāta vai saistībā ar šo neatļauto vienošanos plāno vēsties, piemēram, KNAB vai policijā, atbildēja, ka padome atbilstoši savai kompetencei veikusi izpēti un pieņemto lēmumu ar kuru lietas dalībniekiem tika konstatēts pārkāpums un piemērots sods.

"Attiecīgi šobrīd process iestādē ir noslēdzies - izpētes ietvaros netika saskatītas indikācijas par citu iestāžu kompetences jomu," uzsvēra padomē.

Jau ziņots, ka Konkurences padome par aizliegtu vienošanos reģionālās nozīmes pasažieru pārvadājumos piemērojusi naudas sodu kopumā 1,975 miljonu eiro apmērā trim reģionālajiem pasažieru pārvadātājiem - AS "Liepājas autobusu parks" (LAP), AS "Nordeka" un SIA "Latvijas sabiedriskais autobuss".

Tostarp LAP piemērota soda nauda 862 700 eiro apmērā, "Nordeka" - 637 600 eiro apmērā, bet "Latvijas sabiedriskajam autobusam" - 474 600 eiro apmērā.

Konkurences padomes Aizliegtu vienošanos departamenta direktore Ieva Šmite norādījusi, ka sodu apmēru nosaka, vērtējot pārkāpuma smagumu, ilgumu, vainu pastiprinošos un mīkstinošos apstākļus, kā arī sekas un citus aspektus. Visiem trim uzņēmumiem sods noteikts 5,6% apmērā no iepriekšējā pieejamā gada apgrozījuma. Turklāt "Nordeka" piespriestais 5,6% apmēra sods, kas veido 554 466 eiro palielināts par 15%, jo tā KP redzeslokā nonākusi atkārtoti un jau 2008.gadā tika sodīta par neatļautu vienošanos.

Autotransporta direkcija ir vienotas valsts politikas realizētāja starptautisko pārvadājumu jomā, autotransporta komercpārvadājumu uzņēmējdarbības licencēšanā, kā arī sabiedriskā transporta plānošanā. Regulāri veicot sabiedriskā transporta finanšu analīzi un auditu, direkcija nodrošina vienotu, nepārtrauktu un pieejamu sabiedriskā transporta sistēmu visā valstī.

Autotransporta direkcijas uzdevums ir īstenot virkni pasākumu kompleksu, lai Latvijas autopārvadātājiem tiktu nodrošināta likumīga iespēja veikt pārvadājumus Latvijas teritorijā un ārpus tās.