Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Pērn kontrabandisti aktīvi centušies ievest Latvijā nelegālās preces

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Pagājušajā gadā Latvijā muitas kontroles pasākumu rezultātā novērsto pārkāpumu skaits palielinājās vairāk nekā divas reizes - 2021.gadā tika atklāti 4644 pārkāpumi, bet 2022.gadā muitas amatpersonas 10 031 gadījumā liedza nelegāli pārvietot preces pāri robežai, informē Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvji.

Veicot muitas kontroli robežšķērsošanas vietās, pērn izņemti 17,24 miljoni kontrabandas cigarešu, 3071 litrs degvielas, 888 litri alkoholisko dzērienu, kā arī konstatēti 1,48 miljoni eiro nedeklarētas vai nepatiesi deklarētas skaidras naudas.

Reaģējot uz Krievijas militāro iebrukumu Ukrainā, Eiropas Savienība (ES) noteica sankcijas pret Krieviju un Baltkrieviju, tās arvien paplašinot. VID Muitas pārvaldes amatpersonas, nodrošinot pastiprinātu kontroli, pagājušajā gadā konstatēja kopumā 3183 pārkāpumus, kas saistīti ar sankciju neievērošanu.

Tostarp 2280 gadījumos muita liedza ievest Latvijā no Krievijas un Baltkrievijas sankcijām pakļautas preces - koka izstrādājumus, mēbeles, koksnes granulas un briketes, akmeņogles, dzelzs un tērauda izstrādājumus, naftas produktus, transportlīdzekļus un to rezerves daļas, papīru, plastmasas izstrādājumus un citu preču kravas.

Vēl 903 gadījumos liegts izvest no ES noteiktas preces, kā arī skaidru naudu. Muita liedza izvest transportlīdzekļus un to rezerves daļas, transformatorus, iekārtu rezerves daļas un dažādus mehānismus, turboreaktīvos dzinējus, medicīnas aprīkojumu, ķīmiskos produktus, ugunsdzēšanas aprīkojumu un citu preču kravas, kā arī luksusa priekšmetus, kas pārsniedz noteikto robežvērtību, piemēram, vieglās automašīnas, motociklus, kafijas aparātus, pulksteņus, apavus un citas preces.

Muitas fizisko kontroļu rezultativitātes rādītājs 2022.gadā sasniedza 31,1%, kas liecina par attīstītu muitas risku analīzi un augstu muitas amatpersonu profesionalitāti, norāda VID pārstāvji.