Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

"Pietiek, diktatūras laiks ir beidzies!" Kariņš norāda, ka ir jādara viss, kas ir mūsu spēkos, lai atbalstītu Ukrainu

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Krievijas karš Ukrainā ir ne tikai Krievijas imperiālistu karš, bet arī karš par vērtībām un to, kādas vērtības un kāda kārtība valdīs Eiropā, tostarp, vai noturēsies brīvība, demokrātija un likuma vara, vai arī brutāla diktatūra ņems priekšroku, ceturtdien Saeimas sēdē sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

"Krievijas karš Ukrainā ir brutāls, un savā brutalitātē teju vai neticami, ka tas notiek tepat, Eiropā," sacīja premjers, norādot, ka ir jādara viss, kas ir mūsu spēkos, lai atbalstītu Ukrainu ne tikai karā ar ieročiem, munīciju un droniem, bet arī ar humāno, medicīnisko un finansiālo palīdzību.

"Ukraiņiem ir jānoturas ne tikai kaujas laukā, bet arī vērtību laukā, un mums, Eiropai, ir jāsaka "pietiek, diktatūras laiks ir beidzies!"," norādīja premjers.

"Ja agresīvais kaimiņš grib un plāno palielināt savu armiju, mums demokrātijas pusē ir jāatbild līdzīgi - ir jākļūst stiprākiem, lai varam labākā veidā palīdzēt Ukrainai un stāties pretī Krievijai un tās imperiālismam. Mums jāstāv tam pretī, sargājot arī savu valsti, ģimenes un bērnus," sacīja Kariņš.

Vienlaikus premjers pauda, ka Latvijas pozīcija ir pilnīgi skaidra, un pirms vairāk nekā 30 gadiem uzņemtais Rietumu kurss ir izrādījies pareizs un tas ir jāturpina.

Savukārt ārpolitikā plānots turpināt darbu tāpat kā līdz šim, tostarp turpinot atbalstīt Ukrainu tik ilgi, kamēr tā šai karā uzvarēs. "Darīsim visu, lai turpinātu stiprināt Rietumu apņēmību izturēt, neatslābt un sniegt atbalstu Ukrainai", pauda premjers.

Tāpat Kariņš norādīja, ka kā valsts varam kļūt stiprāki, veicot plašu ekonomisko transformāciju, kuras rezultātā palielināsies eksports, izglītības sistēma spēs sagatavot jauniešus, kas spēj strādāt šajā ekonomikā, tiks uzlabota enerģētiskā drošība, palielināsies konkurētspēja, kā arī pieaugs dzīves kvalitāte, turpinot uzlabot veselības sistēmu.

Vienlaikus Ministru prezidents savā runā pateicās NATO partneriem un norādīja, ka ir nepieciešams stiprināt valsts militāro kapacitāti, lai būtu iespējams atļauties iegādāties tās militārās sistēmas, kuras Latvijai nodrošina sabiedrotie.

Tāpat arī ir jāievieš valsts aizsardzības dienests un šovasar jāsākas pirmajam brīvprātīgajam uzsaukumam. Premjers Saeimas deputātiem sacīja, ka "likums jāpieņem, lai sabiedrībai skaidrs, kā šo izdarīsim".