Valsts kontrole starptautiskajā izvērtējumā saņēmusi ieteikumu netērēt resursus nebūtiskām detaļām

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Valsts kontrole (VK) savas darbības starptautiskajā izvērtējumā citu starpā saņēmusi ieteikumu nodalīt būtisko no mazāk būtiskā un netērēt resursus nebūtiskām detaļām, šodien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē stāstīja VK padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis.

Irklis deputātiem sniedza atskaiti par VK darbības starptautisko izvērtējumu. Tās ir pārbaudes, kuras atbilstoši starptautiskajiem revīzijas standartiem Valsts kontrolē veic citu valstu augstāko revīzijas iestāžu jeb valsts kontroļu pārstāvji, šajā gadījumā - Lietuvas, Slovākijas un Dānijas speciālisti.

Pēc Irkļa vārdiem, VK pēc pārbaudes saņēmusi atzinumu, ka tās darbība visos būtiskajos aspektos atbilstot starptautiskajiem augstāko revīzijas iestāžu lietderības un atbilstības revīziju standartiem.

"Protams, vienmēr ir iespējami uzlabojumi," sacīja Irklis. Viens no svarīgākajiem ieteikumiem bijis nodalīt būtisko no mazāk būtiskā, lai kontrole velti neizlietotu resursus, pārāk daudz uzmanības pievēršot nebūtiskām detaļām. Līdzšinējā prakse ir tāda, ka katrs tiesību akta neievērošanas gadījums tiek automātiski apstrādāts kā būtisks un atspoguļots revīzijas ziņojumā, neskatoties uz tā ietekmi, kas arī būtu jāizvērtē, ieteikumu skaidroja Irklis.

Deputāte Skaidrīte Ābrama (P) uzsvēra, ka šis princips būtu plašāk pielietojams valsts un pašvaldību iestāžu darbībā: "Būtiskuma apsvērums ne vienmēr tiek ņemts vērā."

Eksperti VK ieteikuši arī izmantot personāla specializāciju konkrēti lietderības revīzijai un veicināt lietderības revidentu sertifikāciju, kā arī aktualizēt lietderības revīzijas metodoloģijas. Saņemti arī vairāki citi ieteikumi, pie kuru ieviešanas VK sākusi darbu.

Iepriekš līdzīgs VK darbības starptautiskais izvērtējums veikts 2015.gadā.

Latvijā

IZM solītie tūristu tūkstoši uz olimpisko atlasi basketbolā neatbrauca. 5 miljoni iztērēti, bet kļūdas prognozēs neatzīst. Ja pirms olimpiskā turnīra IZM un LBS solīja naudu budžetam, šobrīd atrunājas ar emocijām un patriotismu. Olimpisko atlasi ar pustukšajām tribīnēm un naudas izlietošanas lietderību neviens nevērtēs, vēsta TV raidījums "Nekā personīga".

Svarīgākais