Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

Nespēj vienoties kādām NVO vajadzībām novirzīt valdības papildus piešķirtos 500 000 eiro

© Pixabay

Šodien Nevalstisko organizāciju (NVO) un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padomes sēdē izvērtās ilgas diskusijas par to, kādām NVO vajadzībām novirzīt valdības papildus piešķirtos 500 000 eiro.

Finanšu ministrijas (FM) ES fondu investīciju pārvaldības departamenta direktore Diāna Rancāne informēja, ka 13.janvāra Ministru kabineta sēdē tika apstiprināti ministriju un citu centrālo valsts iestāžu prioritārie pasākumi 2023.-2025.gadam un tika rasta iespēja piešķirt papildu finansējumu 500 000 eiro katru gadu līdz 2025.gadam Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) programmai "NVO fonds".

SIF sekretariāta direktore Zaiga Pūce rosināja 500 000 eiro novirzīt NVO fonda projektiem, kuri atbilda kritērijiem, taču nepietiekama finansējuma dēļ netiks īstenoti. Viņa piebilda, ka par 500 000 eiro varētu īstenot aptuveni 19 projektus.

Jau ilgstoši aktuāls ir NVO deleģēto pārstāvju Eiropas Savienības (ES) fondu Uzraudzības komitejā un apakškomitejās atlīdzības jautājums, tādēļ papildu piešķirto finansējumu varētu novirzīt šim mērķim, rīkojot jaunu projektu konkursu.

Pūce aicināja NVO pārstāvjus sniegt viedokli, kurai no šīm iniciatīvām viņi pauž atbalstu, lai SIF jau šodien varētu informēt FM. Vairāk nekā pusotru stundu garajās diskusijās tā arī pie vienota viedokļa diskusijas dalībnieki nenonāca, taču vienojās, ka finansējums programmai "NVO fonds" netiek samazināts.

Šodien NVO un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padomes sēdē tika prezentēti Valsts kancelejas pasūtītās aptaujas "Līdzdalība Latvijā" rezultāti.

Lielākā daļa aptaujas dalībnieku uzskata, ka aktīva un iekļaujoša līdzdalība lēmumu pieņemšanas procesos Latvijā notiek pārāk reti un lēmumu pieņemšanā sabiedrībai un ekspertiem būtu jāspēlē lielāka loma, nekā tas ir patlaban. Viņi uzskata, ka svarīgi ir lēmumu pieņemšanā iesaistīt pēc iespējas plašāku sabiedrību, pat, ja tas palēnina lēmuma pieņemšanu.

Vislielākais aptaujas dalībnieku skaits līdzdarbojas, balsojot vēlēšanās un parakstot iniciatīvas "ManaBalss" portālā. Lai arī dalībnieki neuzticās līdzcilvēkiem pilnībā, lielākā respondentu daļa vairāk uzticas, nekā neuzticas citiem, secināts aptaujā.