Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pērn darba vietā Latvijā reģistrēti kopā 2304 nelaimes gadījumi, no kuriem 38 bijuši letāli

© Pixabay

Kā galvenais faktors, kas veicina nelaimes gadījumus darbā, tiek minēta pavirša attieksme attiecībā uz darba kārtības noteikumu ievērošanu, liecina tekstilizstrādājumu nomas uzņēmuma "Lindstrom" un pētījumu aģentūras "Norstat" veiktās iedzīvotāju aptaujas rezultāti.

Kā otrs biežāk minētais iemesls ir cilvēcīgais faktors, kas vainojams nelaimes gadījumos darbā, savukārt trešais - naudas taupīšana, kā rezultātā, pēc aptaujāto domām, netiek ieguldīti pietiekami daudz līdzekļu visos darba drošības pasākumos.

Pavirša attieksme minēta 77% gadījumu, kamēr cilvēcīgais faktors un nepietiekami ieguldījumi attiecīgi 37% un 33% gadījumu.

Vecuma grupā no 30 līdz 39 gadiem iedzīvotāji procentuāli biežāk kā nelaimes gadījumu veicinošu iemeslu min neatbilstošu darba apģērbu un aprīkojumu, to norādot 12% gadījumu.

Aptaujā secināts, ka iedzīvotāji uzskata, ka par nelaimes gadījumu skaitu atbildība visbiežāk ir jāuzņemas uzņēmējiem un ka nelaimes gadījumu skaitu darbavietā ir iespējams samazināt, veltot nepieciešamos resursus darbinieku izglītošanai un darba drošības pasākumu ievērošanai.

Saskaņā ar Valsts darba inspekcijas datiem pērn Latvijā reģistrēti kopā 2304 nelaimes gadījumi, no kuriem 38 gadījumi bijuši letāli, vēl 246 cietušajiem gūstot smagas traumas. Vislielākais darbā cietušo skaits bijis apstrādes rūpniecība - 753, vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības, automobiļu un motociklu remonta nozarē - 340 un transporta un uzglabāšanas nozarē - 290.