Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Šmits: Nozarēm finansiāli ir jāpalīdz tikai tad, kad tiek apdraudēta to pastāvēšana

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Nozarēm subsīdijas ir jāpiešķir tikai tad, kad kaut kas apdraud veiksmīgu nozaru pastāvēšanu, intervijā aģentūrai LETA norādīja zemkopības ministrs Didzis Šmits (AS).

Šmits norādīja, ka pats neesot subsīdiju cilvēks un, pēc viņa domām, nav uzņēmumiem jāmaksā par to, ka tie pastāv.

"Lauksaimniecība ir nozare, kuru klimats ietekmē visvairāk, nevar mākslīgi to palikt zem jumta un sargāt. Ir brīži, kad jāpalīdz, jo arī ne visu apdrošinātājs var segt. Bet es esmu pilnīgi pret, ka katru gadu atnāk nozare un saka, ka vajag sešus miljonus eiro tādēļ, ka viņi ir, un tajā pašā laikā mēs uzzinām, ka nozare pati nav neko darījusi, lai sakārtotu attiecības un tālāko pārstrādes procesu," uzsvēra Šmits.

Vienlaikus viņš norādīja, ka par šo tēmu noteikti vēlās sarunu ar cūkkopības nozari, jo nesaprot ikgadējo atbalstu nozarei, zinot, ka viņi neslēdz ilgtermiņa līgumus ar pārtikas pārstrādātājiem, kas varētu garantēt stabilitāti.

"Man rodas sajūta, ka tajā brīdī, kad ir labi, viņi tirgo, un tajā brīdī, kad ir slikti, tad iet pie valsts pēc atbalsta. Ja katru gadu var saņemt atbalstu, tad tu neesi ieinteresēts nekādos ilgtermiņa līgumos. Kāpēc mūsu pārstrādātāji pērk pusi izejvielu no Lietuvas? Tāpēc, ka ir ilgtermiņa līgumi," skaidroja ministrs.

Viņš gan norādīja, ka nav ļoti iedziļinājies jautājumā, lai izteiktu stingrus apgalvojumus, bet, ja kādam katru gadu vajag atbalstu, tad acīmredzot ir jādara kaut kas pavisam cits.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka krīzes situāciju atbalsts netiek izslēgts, bet vienmēr ir jāskatās samērojamība un atbalsta jēga. "Govs ir jābaro, lai pēc tam to slauktu," atzīmēja Šmits.

"Lai arī pats nāku no pārtikas pārstrādātāju nozares, es esmu ļoti skeptisks pret šāda veida atbalstiem. Izmaksātā nauda pārtikas pārstrādei neko nav mainījusi, neviens tāpēc nav ne nomiris, ne izglābts," stāstīja Šmits, norādot, ka tā vietā atbalstu dotu eksporta tirgus apgūšanai un braukšanai uz izstādēm, kam pēc tam arī ir rezultāti.

"Atbalstu eksporta tirgus apgūšanai es pilnībā atbalstu, jo tam ir rezultāts nākotnē, nevis šodien izdalīt budžeta naudu, neprasot nekādu atdevi," norādīja Šmits.