Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Čehijas ārlietu ministrs: Čehi ir apņēmušies aizstāvēt NATO Austrumu flanga sabiedroto brīvību un suverenitāti

© Scanpix

Čehi ir apņēmušies aizstāvēt NATO Austrumu flanga sabiedroto brīvību un suverenitāti, mikroblogošanas vietnē "Twitter" norāda Čehijas ārlietu ministrs Jans Lipavskis.

Viņš atzīmē, ka Čehijas karavīru ilgtermiņa klātbūtne alianses misijā Latvijā to skaidri pierāda. Savukārt Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) "Twitter" pauda pārliecību, ka grūtā brīdī Čehija atbalstīs Latviju tieši tāpat, kā Latvija ir gatava palīdzēt čehu draugiem un sabiedrotajiem. Ministrs arī pateicās par čehu karavīru klātbūtni NATO spēkos Latvijā.

Abu ārlietu ministru ieraksti "Twitter" seko pēc Čehijas prezidenta vēlēšanu kandidāta, bijušā premjerministra Andreja Babiša teiktā televīzijas debatēs, ka viņš nesūtītu čehu karavīrus palīgā Baltijas valstīm vai Polijai, ja tām uzbruktu.

Kā vēsta tīmekļa medijs "novinky.cz", Babišs uzsvēra, ka viņš grib mieru, nevis karu, un bijušais premjerministrs "nekādos apstākļos" nesūtītu čehu bērnus karā. Babiša izteikumi tūlīt pat izpelnījās čehu politiķu nopēlumu, kritiku paudis arī vicepremjers Marians Jurečka.

"Es atvainojos visiem Polijas un citu sabiedroto pilsoņiem. Saistības, kas izriet no mūsu dalības NATO, ir un paliks spēkā, neraugoties uz to, ko Andrejs Babišs šodien sacīja debatēs," tviterī uzsvēra vicepremjers.

Vēlāk pats Babišs tviterī sākotnējos izteikumus koriģēja, apgalvojot, ka televīzijas debatēs neesot vēlējies atbildēt uz hipotētiskiem jautājumiem par uzbrukumu Baltijas valstīm vai Polijai.

"Esmu pārliecināts, ka tas nenotiks. (..) Pasaules politiķu atbildība ir nepieļaut karu. Tomēr, ja uzbrukums tiešām notiktu, es, protams, ievērotu [NATO līguma] 5.pantu. Par to strīdu nav," viņš taisnojies.

Čehijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā 13.janvārī un 14.janvārī bijušais NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs atvaļinātais ģenerālis Petrs Pavels saņēma 35,34% balsu, bet populistiskais politiķis Babišs - 35,04% balsu.

Otrā kārta notiks 27. un 28.janvārī.