Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Rīgā vienā koncertā uzstāsies uzreiz trīs elitāras ārzemju smagvienības

© publicitātes foto

Jau šo otrdien, 24. janvārī, klubā “Melnā Piektdiena” notiks koncerts ar trīs ļoti nopietnu ārzemju smagās mūzikas apvienību dalību – par grūti pateikt, vai galvenie publikas pievilinātāji būs vācu ekstremālā metāla grupa “Heaven Shall Burn”, leģendārie floridiešu “nāvinieciņi” “Obituary” vai angļu metālkoristi “Malevolence”.

Par “hedlaineriem” it kā tiek virzīti “Heaven Shall Burn” - 1995. gadā Vācijā izveidots kvintets, kura stilistiskajai raksturošanai tuvākais laikam būtu “deathcore” žanrs. Šī grupa izdevusi jau deviņus studijas albumus, no kuriem pēdējie trīs - “Veto” (2013), “Wanderer” (2016) un “Of Truth And Sacrifice” (2020) - sabijuši Vācijas Top 3, turklāt pats pēdējais no minētajiem pat ieņēmis pirmo aili. Ko tas nozīmē varen plašajā Vāczemē, šķiet, nevienam nav jāskaidro…

Modernais metāls šobrīd Eiropā ir topā, tāpēc “Heaven Shall Burn” var pretendēt uz vienu no šā brīža aktuālāko smagā žanra grupu titulu. Aplūkojot pēdējos koncertos spēlēto dziesmu “setlisti”, var redzēt, ka vācieši gluži loģiski lielākoties balstās uz “Of Truth And Sacrifice” iekļauto skaņu materiālu, taču izpilda arī senākas dziesmas, tostarp, apskatniekam par lieliem priekiem, arī zviedru “Edge Of Sanity” dziesmas “Black Tears” kaverversiju.

Kā otrie Rīgas koncerta rangā ierakstīti vieni no floridiešu “nāves metāla” pamatlicējiem “Obituary”, taču “metālisti” ar stāžu šo apvienību pilnīgi noteikti kronēs galveno statusā. Turklāt “Obituary” nupat izdevuši jaunu un tātad vēl karstu studijas albumu - “Dying Of Everything” oficiāli klajā nācis 13. janvārī, līdz ar to skaidrs, ka tajā iekļautās dziesmas dominēs arī koncertā. Labās ziņas - albums ir ļoti, ļoti labs! Jāatgādina, ka šī grupa izveidota 80. gadus beigās Tampā, savā pastāvēšanas laikā tā izdevusi jau 11 studijas albumus, no kuriem abi pirmie - “Slowly We Rot” (1989) un “Cause Of Death” (1990) - smagās mūzikas (un ne tikai tās) pasaulē radīja kaut ko līdzīgu sprādzienam, un joprojām tiek uzskatīti par “death metal” klasiku.

Grupas sastāvā pārsteigumu nav - tajā joprojām ir no pašiem pirmsākumiem (tātad 1988. gada) ierindā esošie Džons Tardijs (vokāls), Trevors Peress (ritma ģitāra) un Donalds Tardijs (bungas), kā arī ģitārists Terijs Batlers (pie “Obituary” spēlē kopš 2010. gada, atzīmējies arī tādos grandos kā “Death”, “Massacre”, “Six Feet Under” u.c.) un basģitārists Kens Endrjūss (kopš 2012. gada). Arī stilistiski nekas nav mainījies - tas pats “oldskūlīgais” “nāvinieciņu” metāls ar Tardija ausis plosošo vokālu trumpī.

Abu šo grandu iesildītāju statuss acīmredzot tiks piešķirts šēfildiešu metālkora brigādei “Malevolence”, bet vismaz apskatnieks tās uzstāšanos gaidīs ar ne mazāku nepacietību kā pārējās divas. Grupas pagājušajā gadā izdoto “Malicious Intent” (kopumā viņu diskogrāfijā ir trīs studijas ripuļi) arī autoritatīvi metālmūzikas izdevumi (piemēram, “Metal Hammer”) lika 2022. gada labāko albumu Top 10 vai tuvu tam, un šāds vērtējums jāatzīst kā pilnīgi pelnīts.

Rezumējot - otrdien pirms koncerta nebūs laiks daudz iešūpoties (vai pie kluba stūra dzert aliņu un pīpot), jādzird ir visas trīs grupas, neko nedrīkst nokavēt!