Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Ūdens līmenis upēs ir mainīgs

© Kaspars Krafts/f64

Ūdens līmenis Latvijas upēs vai nu nedaudz svārstās vai pazeminās, tikai atsevišķos posmos tas vēl lēnām paaugstinās, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Daugavā ūdens līmenis galvenokārt mazliet kāpj. Pie Jēkabpils ūdens līmenis pēdējā diennaktī praktiski nav mainījies, pie Zeļķiem apstājies tā kritums, pie Pļaviņām turpinās nelielas svārstības.

Lejpus Jēkabpils, kā arī pie Pļaviņām saglabājas ledus sablīvējumi. Tie kalpos kā būtiska barjera vižņiem, kas, pastiprinoties salam, atkal veidosies, paredz hidrologi.

Neliela ūdens līmeņa paaugstināšanās turpinās Gaujā, kur ūdens līmenis saglabājas zemāks par gada pirmajās dienās reģistrēto maksimumu.

Ūdens līmeņa pazemināšanās nav sākusies arī Aiviekstē pie Lubānas, kur ūdens līmenis ir gandrīz tikpat augsts kā 7.-10.janvārī.

Arī Lielupē pagaidām nav vērojams būtisks ūdens līmeņa kritums, bet ūdens līmenis ir zemāks par mēneša sākumā un vidū sasniegto maksimumu.

Visā valstī aizvien spēkā dzeltenās pakāpes brīdinājums par augstu ūdens līmeni upēs. Vēl daudzviet ir applūdušas palienes, tajās gaidāma ūdens sasalšana. Veidojoties ledum, vietām upēs iespējami jauni sablīvējumi, bet sala ietekmē upju notece samazināsies.