Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Nākotnē nozaru ministrijām valsts budžeta veidošanā būs obligāti jākonsultējas ar NVO

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Nākotnē nozaru ministrijām būs jāveic konsultācijas ar nevalstiskajām organizācijām (NVO) valsts budžeta veidošanā, par šādu jaunu labo praksi konceptuāli šodien vienojās finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) un Latvijas Pilsoniskās alianses (LPA) direktore Kristīne Zonberga.

Kā norāda Zonberga, ar finanšu ministru pārrunātas tās problēmas, kas attiecas uz NVO iesaisti konsultāciju procesā. Pēc LPA direktores paustā, patlaban NVO vai nu netiek iekļautas sarunās vispār vai arī tiek iekļautas novēloti.

Viņa norādīja, ka ar Ašeradenu panākta vienošanās, ka, piemēram, valsts budžeta veidošanā nozaru ministrijām obligāti jāveic konsultācijas ar NVO jau agrā pavasarī, nevis tad, kad prioritātes ir izvirzītas un NVO tiek informētas pēc fakta. Tā, Zonbergas ieskatā, varētu būt jaunā labā prakse, kopīgi plānojot valsts budžeta prioritātes.

Tāpat tikšanās laikā pārrunātas gan NVO vajadzības, gan arī valstiski sasniedzamie mērķi. Finanšu ministrs apstiprinājis, ka viņš izprot NVO nozīmi un ka patlaban īpaši vajadzīgi ieguldījumi sabiedrības noturībspējā un saliedētībā.

Puses vienojās par tikšanos pēc divām nedēļām, lai pārrunātu konkrētus risinājumus, kā atbalstīt pilsonisko sabiedrību, lai tās kapacitāte būtu pietiekama, risinot noturībspējas un saliedētības problemātiku, ņemot vērā, ka patlaban NVO pieejamais finansējums nav pietiekams šo mērķu sasniegšanai.