Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

14% sieviešu cieš no atkārtotas partnera fiziskās vai seksuālās vardarbības

© pixabay.com

Latvijā 14,1% sieviešu cieš no atkārtotas partnera fiziskās vai seksuālās vardarbības, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) aptaujas par vardarbības izplatību Latvijā 2021.gadā dati, ar kuriem piektdien Dzimumu līdztiesības forumā dalījās CSP vecākais eksperts Kalvis Okmanis.

Aptaujā secināts, ka 28,8% sieviešu cietušas no partnera psiholoģiskās vardarbības, tai skatā 7,7% no pašreizējā partnera un 21,9% no bijušā partnera.

Vairums sieviešu atzina, ka viņu partneris jebkad ir viņas apsaukājis, kad viņi bijuši divatā vai citu cilvēku klātbūtnē - uz to norādījušas 22,3% sieviešu. 15,3% atzina, ka partneris ir dusmojies, ja viņas runājušas ar citu vīrieti vai sievieti vai nepamatoti turējis aizdomās par krāpšanu, bet 10,2% norādīja, ka partneris ir ierobežojis viņu brīvību tikties ar draugiem vai nodarboties ar hobijiem vai citām iecienītām nodarbēm. Vēl 9,7% sieviešu atklāja, ka partneris ir centies tīši viņas biedēt vai iebaidīt, piemēram, kliedzot vai bojājot lietas, savukārt 9,4% atzina, ka partneris vēlējies zināt, kur viņas atrodas dotajā brīdī un mēģinājis kontrolēt viņas, kā arī centies noteikt atrašanās vietu.

CSP aptaujas dati liecina, ka 14,1% sieviešu cieš no atkārtotas partnera fiziskās vai seksuālas vardarbības, 10% - guvušas fiziskus ievainojumus seksuālās vai fiziskās vardarbības rezultātā, 9% sieviešu bijušas psiholoģiska rakstura paliekošas sekas atkārtotas seksuālās vai fiziskās vardarbības rezultātā. Vēl 13% sieviešu jutušas, ka viņu dzīvība ir apdraudēta fiziskās vai seksuālās vardarbības laikā.

Tikmēr no psiholoģiskās vardarbības Latvijā cietuši 17,1% vīriešu, bet no fiziskās - 3,4% vīriešu.

Okmanis norādīja, ka, neskatoties uz to, ka vīrieši vairāk pakļauti vardarbībai no personām, kas nav viņu partneri vai partneres, tomēr sievietes ir vairāk pakļautas vardarbībai kopumā. Vardarbība no citām personām parasti ir vienreizējs gadījums, bet partnera vardarbība bieži vien atkārtojas.

Tāpat viņš atzīmēja, ka sievietēm pastāv lielāks izvarošanas risks - 2,4% sieviešu ir pieredzējušas izvarošanu. Savukārt ar fizisku vai seksuālu vardarbību no jebkuras personas saskārušies 19,5% vīriešu un 25,1% sieviešu.

Aptaujā tika pētīta arī seksuālā uzmākšanās darba vietā. Sievietēm tā ir biedējoša vai pārlieku cieša vērošana, seksuāla rakstura joku stāstīšana, tiešs, nevēlams fiziskais kontakts, bet vīriešiem - aizskarošu komentāru izteikšana par izskatu un privāto dzīvi, retāk - fizisks kontakts.

Kopumā vecumā no 18 līdz 74 gadiem visvairāk no seksuālās uzmākšanās darba vietā cietušas 11% sieviešu, kamēr ar šādiem gadījumiem saskārušies 5,1% vīriešu. Visbiežāk tas noticis ar sievietēm vecumā no 18 līdz 29 gadiem - 15,5% un vecumā no 30 līdz 44 gadiem - 13,6%. Vīriešiem situācija ir pretēja - visvairāk gadījumu vecumā no 30 līdz 44 gadiem - 6,7% un no 18 līdz 29 gadiem - 5,3%.

Savukārt ar vājāšanu no citas personas kopumā saskārušās 8,2% sieviešu vecumā no 18 līdz 74 gadiem, bet ar vājāšanu no intīmā partnera - 2,2%. Visvairāk ar vājāšanu no citas persona puses saskārušās sievietes vecumā no 18 līdz 29 gadu vecumam - 15,% un no 30 līdz 44 gadiem - 12%, bet no intīmā partnera - 4,2% sieviešu vecumā no 30 līdz 44 gadiem un 2,7% - no 18 līdz 29 gadiem.

Vājāšana ir virkne aizskarošu un draudīgu darbību vai uzvedība, kas atkārtojas respondenta dzīves laikā. Tā ietver mēģinājumus izsekot vai izspiegot, neatlaidīgus mēģinājumus panākt kontaktu, zvanot vai uzturoties, piemēram, mājas, skolas vai darba vietas tuvumā, kā arī darbības, kas izraisa bailes vai bažas par personīgo drošību.

Darbs pie pilnās aptaujas sākts 2020.gadā, bet rezultāti publicēti 2022.gada 19.augustā. Kopumā aptaujāti 6269 respondenti, no kuriem bija 3941 sieviete un 2328 vīrieši.