Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

"Conexus" rosinājis pilnveidot Inčukalna pazemes gāzes krātuves lietošanas noteikumus

© Dmitrijs Suļžics/f64

Pielāgojoties tam, ka sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļi kļuvuši par galvenajiem dabasgāzes piegādes avotiem, dabasgāzes uzglabāšanas sistēmas operators AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") rosinājis pilnveidot Inčukalna pazemes gāzes krātuves lietošanas noteikumus, ieviešot dabasgāzes iesūknēšanas līknes regulējumu, aģentūru LETA informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāvji.

Par izstrādātajiem grozījumiem krātuves lietošanas noteikumos SPRK izsludinājusi publisko konsultāciju līdz 26.janvārim.

Pielāgojoties jaunajiem apstākļiem, dabasgāzes tirgus dalībniekiem par nozīmīgu nosacījumu veiksmīgai darbībai tirgū kļūs iespēja dabasgāzi novietot Inčukalna pazemes gāzes krātuvē atbilstoši plānotajam sašķidrinātās dabasgāzes regazifikācijas laikam.

Tādējādi ar plānotajiem grozījumiem gāzes krātuves lietošanas noteikumos, ieviešot dabasgāzes iesūknēšanas līknes regulējumu, iecerēts nodrošināt tirgus dalībniekiem nepieciešamo elastīgumu, garantējot viņiem Inčukalna pazemes gāzes krātuvē dabasgāzes iesūknēšanas jaudas pieejamību, samazināt krātuves pārslodzi, kā arī radīt priekšnosacījumus iespējami liela dabasgāzes daudzuma novietošanai krātuvē un sekmēt tās ilgtspēju.

SPRK priekšsēdētāja Alda Ozola norāda, ka LNG termināļu lietošanas noteikumos ir stingri termiņi kravu saņemšanai un regazifikācijai - grafiks ir slīdošs, bet galvenokārt kravu saņemšana un regazifikācija notiek kalendārā mēneša ietvaros. Piemēram, ja vairāki dabasgāzes tirgus dalībnieki terminālī vienā mēnesī saņemtu kravas un saņemto dabasgāzi vēlētos iesūknēt krātuvē, ar spēkā esošajiem noteikumiem visiem vienlaicīgi un vēlamajā daudzumā tas varētu nebūtu iespējams - krātuvei ir noteikta dabasgāzes iesūknēšanas jauda, kas noteic krātuvē novietojamo dabasgāzes daudzumu dienā.

"Iecerētais dabasgāzes iesūknēšanas līknes regulējums pozitīvi ietekmēs krātuves lietotāju spēju plānot savas darbības un izslēgt risku, kas saistīts ar iespējamo krātuves pārslodzi iesūknēšanas sezonā. Proti, krātuves lietotājiem būs garantēts, ka konkrētajā periodā būs iespēja novietot krātuvē dabasgāzes daudzumu atbilstoši rezervētajai dabasgāzes iesūknēšanas līknei," skaidro Ozola.

SPRK norāda, ka pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā būtiski mainījās ģeopolitiskā situācija Eiropā un visā pasaulē, radot lielas izmaiņas Latvijas un visa reģiona dabasgāzes tirgus darbībā. Jauno situāciju reģiona dabasgāzes tirgū raksturo tas, ka dabasgāzes piegādes no Krievijas tiek aizvietotas ar dabasgāzes piegādēm no LNG termināļiem Klaipēdā, Lietuvā, un Inko, Somijā.

Izstrādātie grozījumi paredz, ka krātuves lietotājs, rezervējot grupētās jaudas vai divu gadu grupētās jaudas produktu, vienlaikus rezervēs arī tam atbilstošu dabasgāzes iesūknēšanas līkni attiecīgam iesūknēšanas mēnesim. Tādējādi tiek nodrošināts, ka, rezervējot konstantās jaudas produktu, krātuves lietotājam tiek garantētas tiesības izmantot noteiktu dabasgāzes iesūknēšanas jaudu noteiktā iesūknēšanas mēnesī.

Plānots, ka krātuves lietotāja individuālā dabasgāzes iesūknēšanas līkne veidosies, summējot visu izsoļu, kurās krātuves lietotājs rezervējis grupētās jaudas vai divu gadu grupētās jaudas produktu, atbilstošās dabasgāzes iesūknēšanas līknes. Divu gadu jaudas produktam otrajā izmantošanas krātuves ciklā piemēros pirmajam jaudas produkta izmantošanas krātuves ciklam noteikto dabasgāzes iesūknēšanas līkni.

SPRK skaidro, ka vienlaikus jāņem arī vērā, ka sašķidrinātās dabasgāzes regazifikācijas laiks var arī pārsniegt kalendārā mēneša beigas. Tāpēc šādā gadījumā grozījumos paredzēts - lai krātuves lietotājam nebūtu jārezervē krātuves jauda vēl vienam iesūknēšanas mēnesim, ja dabasgāzes iesūknēšanai nepieciešamas, piemēram, tikai piecas dienas, krātuves lietotājs varēs vienoties ar citu krātuves lietotāju par tā rīcībā esoša krātuves jaudas produkta ar tam atbilstošas dabasgāzes iesūknēšanas līknes noteiktām gāzes dienām nodošanu.

SPRK apstiprina dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas, kā arī sašķidrinātās dabasgāzes sistēmas operatora izstrādātos sistēmas lietošanas noteikumus vai dabasgāzes krātuves lietošanas noteikumus visiem sistēmas lietotājiem un pretendentiem, kuri pieprasa pieeju attiecīgajai sistēmai. SPRK ir arī tiesīgs veikt izmaiņas šajos noteikumos.