Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis pērn palielinājās vidēji par 47,9%

© pixabay.com

Latvijas rūpniecībā ražotājcenu līmenis pagājušajā gadā, salīdzinot ar 2021.gadu, pieauga vidēji par 30,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis pērn palielinājās vidēji par 47,9%, bet eksportētajai produkcijai - par 16,1%, tostarp eksportam uz eirozonas valstīm cenu līmenis pieauga par 19,4%, kamēr eksportam uz ārpus eirozonas valstīm - par 13,3%.

Lielākā ietekme uz 12 mēnešu vidējo ražotāju cenu līmeni bija cenu pieaugumam elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā, koksnes, koka un korķa izstrādājumu, izņemot mēbeles, ražošanā, kā arī pārtikas produktu ražošanā.

Vienlaikus vidējais ražotājcenu līmenis 2022.gada decembrī, salīdzinot ar 2021.gada decembri, Latvijas rūpniecībā palielinājās par 28,8%.

Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis 2022.gada decembrī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada decembri auga par 48,4%, bet eksportētajai produkcijai - par 11,1%. Eksportam uz eirozonas valstīm cenas pieauga par 13,6%, savukārt eksportam uz ārpus eirozonas valstīm - par 9%.

Ražotāju cenu līmeni attiecīgajā periodā visvairāk ietekmēja cenu pieaugums elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā, pārtikas produktu ražošanā, koksnes, koka un korķa izstrādājumu, izņemot mēbeles, ražošanā, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā, kā arī gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas.

Savukārt 2022.gada decembrī, salīdzinot ar 2022.gada novembri, ražotājcenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 0,3%.

Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis mēneša laikā pieauga par 1,6%, savukārt eksportētajai produkcijai samazinājās par 1,1%. Eksportam uz eirozonas valstīm ražotāju cenu līmenis saruka par 0,3%, bet eksportam uz ārpus eirozonas valstīm - par 1,8%.

Paaugstinoša ietekme mēneša laikā bija cenu pieaugumam elektroenerģijas tirdzniecībā un ražošanā, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā, kā arī atsevišķu pārtikas produktu ražošanā. Pazeminoša ietekme bija cenu kritumam koksnes, koka un korķa izstrādājumu, izņemot mēbeles, ražošanā, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā, kā arī poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā.

2022.gadā informāciju par ražotāju cenām rūpniecībā sniedza apmēram 600 uzņēmumu. Ražotāju cenu indeksa rūpniecībā aprēķinos papildus izmantoti arī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas apstiprinātie tarifi atsevišķiem pakalpojumiem un uzņēmumiem. Indeksa aprēķinos tika izmantoti apmēram 2400 cenu, no tām 1300 par vietējā tirgū un 1100 par eksporta tirgos realizēto produkciju un rūpnieciskajiem pakalpojumiem.