Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Nepubliskos ziņas par amatiem un ienākumiem Zemessardzē

© Ketija Keita Krastiņa/F64

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā, kas paredz valsts amatpersonas deklarācijās nepubliskot informāciju par Zemessardzē ieņemto amatu un informāciju par ienākumiem, kurus amatpersona guvusi, pildot dienestu Zemessardzē.

Grozījumus paredzēts veikt likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā".

Atbilstoši spēkā esošajam regulējumam, kas noteikts likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā", valsts amatpersonām ir noteikts pienākums likumā noteiktajā kārtībā iesniegt valsts amatpersonu deklarāciju.

Šī prasība negulst uz zemessargiem, kas pilda dienestu Zemessardzē, jo atbilstoši likuma prasībām zemessargs nav uzskatāms par valsts amatpersonu. Tomēr Zemessardzē dienē ievērojams skaits Latvijas pilsoņu, kas ir valsts amatpersonas, līdz ar to valsts amatpersonu deklarāciju iesniegšanas pienākumu veic liela daļa amatpersonu, kas pilda dienestu Zemessardzē.

Atbilstoši likumam deklarācijā jānorāda ne tikai savs valsts amatpersonas amats, bet arī informācija par citiem amatiem, ko tā ieņem papildu valsts amatpersonas amatam. Vienlaikus likums paredz pienākumu valsts amatpersonas deklarācijā norādīt informāciju par visa veida gūtajiem ienākumiem pārskata periodā.

Izmaiņas ģeopolitiskajā drošības situācijā un Krievijas iebrukums Ukrainā prasa pārskatīt gan valsts aizsardzības sistēmas pasākumus kopumā, gan izvērtēt individuālus aizsardzības pasākumus attiecībā uz noteiktām personu grupām, kas iesaistītas valsts aizsardzības uzdevumu izpildē.

Viens no šādiem pārskatāmiem drošības aspektiem ir saistīts ar neierobežotu piekļuvi informācijai, kas atbilstoši šobrīd spēkā esošajam regulējumam ir iekļaujama deklarācijā saistībā ar dienesta izpildi Zemessardzē.

Šādas informācijas pieejamība publiskajā telpā var kaitēt valsts drošības interesēm, jo tā atklāj datus par Zemessardzes personālresursiem, publiski atklājot to personu loku, kas dien Zemessardzē, kā arī šo personu ieņemamos amatus. Tāpat šādas informācijas publiska pieejamība var kaitēt arī pašas personas, kas uz brīvprātības principa pamata pieteikusies pildīt valsts aizsardzības uzdevumus no pamatdarba brīvajā laikā, un viņas ģimenes interesēm.

Atbilstoši sagatavotajiem grozījumiem par publiski nepieejamas deklarācijas daļu paredzēts atzīt informāciju par amatu, kuru valsts amatpersona ieņem kā zemessargs, kā arī informāciju par ienākumiem, kurus valsts amatpersona guvusi, pildot dienestu Zemessardzē vai Nacionālo bruņoto spēku regulāro spēku vienībā atbilstoši līgumam par dienestu Zemessardzē.