Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

"Pikšās" atklās pretrunīgi vērtētajam politiķim veltītu ekspozīciju

© F64

Dobeles novada Bērzes pagasta "Pikšās" tiks atklāta lielākā Kārlim Ulmanim veltītā ekspozīcija, aģentūru LETA informēja muzeja pārstāve Marta Leimane.

No pirmdienas, 30.janvāra, Ulmaņa dzimtajās mājās, tagad muzejā, apmeklētājiem būs pieejama pretrunīgi vērtētajam politiķim veltīta pastāvīgā ekspozīcija. Tā tapusi sadarbībā ar dizaina biroju "H2E" un Dr. hist. Kasparu Zelli.

Agronoma un politiķa Ulmaņa biogrāfija ir cieši saistīta ar nozīmīgākajiem notikumiem Latvijas valsts vēsturē. Viņš bija starp tiem, kas piedalījās Latvijas Republikas dibināšanā 1918.gadā. Ulmanis bija pirmais Latvijas Republikas Ministru prezidents un šo amatu ieņēma vairākkārt. Viņš ir arī bijis ministrs dažādās valdībās un līdz ar 1934.gada 15.maija apvērsumu kļuvis par autoritārās Latvijas diktatoru. Pēc Latvijas okupācijas 1940.gadā Ulmani arestēja un deportēja uz PSRS, kur ieslodzījumā viņš mira.

Muzeja "Pikšas" ekspozīcijas saturam unikalitāti piešķir tas, ka šādā apjomā un līmenī pirmo reizi vienkopus tiek atspoguļota Ulmaņa biogrāfija. Veidojot ekspozīciju, prioritāte bija radīt stāstu, kas kliedētu tendenciozus spriedumus un Kārļa Ulmaņa tēla glorifikāciju. Svarīgi ir nevis radīt jaunu mītu, bet veidot atvērtu diskusiju, pamatojoties uz pētījumiem. Šī ekspozīcija sabiedrībai ir vajadzīga ilgtermiņā. Runa nav tikai par Ulmani un viņa laiku, bet par vēstures notikumu izpratni, kas veido mūsu katra valstiskuma apziņu, piederības izjūtu Latvijai, uzsver muzeja vadītāja Ilga Ķipsne.

Muzejs "Pikšas" durvis apmeklētājiem vēra 1993.gadā. Tā veidotājs un vadītājs bija Kārļa Ulmaņa brāļa mazdēls Gunārs Ulmanis (1935-2017). Viņa veidoto ekspozīciju "Pikšās" varēs apskatīt līdz maijam. 2018.gada 16.novembrī Kultūras ministrija K. Ulmaņa dzimto māju vietu "Pikšas" iekļāva Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā.

Kārlim Ulmanim veltītā pastāvīgā ekspozīcija tapa ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Zemgales Plānošanas reģiona un valsts budžeta finansējumu.