"Bite Latvija" investors: SPRK pārkāpj ASV un Latvijas divpusējo līgumu

© f64.lv, Teiksma Briede

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) rīcība liecina par iespējamu ASV un Latvijas valdības divpusēji noslēgtā līguma par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību pārkāpšanu, vēstulē, kas adresēta Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), norāda ASV investors "Providence Equity Partners", kuram pieder informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) pakalpojumu sniedzējs SIA "Bite Latvija".

"Bite Latvija" pārstāvji atzīmē, ka, gadījumā, ja netiks rasts risinājums konsultāciju un sarunu ceļā ar Latvijas valdību, ASV investors par stratēģiskās nozīmes infrastruktūras attīstīšanas kavēšanu plāno vērsties Starptautiskajā ieguldījumu strīdu izskatīšanas centrā ar prasību pret Latvijas valsti.

Uzņēmuma pārstāvji norāda, ka "Bite Latvija" un tās grupas uzņēmuma, elektronisko pakalpojumu sniedzēja SIA "Unistars" galvenais īpašnieks un investors "Providence Equity Partners" šobrīd Latvijā pirmo reizi saskaras ar ārvalstu investoru tiesību aizsardzības pārkāpumiem, neraugoties uz to, ka ASV un Latviju saista ne tikai cieša diplomātisko un ekonomisko attiecību vēsture, bet arī stratēģiska partnerība ģeopolitiskajos jautājumos.

"Bite Grupas" izpilddirektors Prans Kuisis pauž, ka 5G infrastruktūrai kritiski nepieciešamās 3,6 gigahercu (GHz) frekvences formāla kopīgas izmantošanas atļaujas saņemšana vienas grupas uzņēmumiem, iespējams, ir kļuvusi par iemeslu ASV investora tiesību diskriminācijai Latvijā, norādot, ka ASV un Latvijas valdību divpusējais ieguldījumu aizsardzības līgums, kas noslēgts 1995.gadā paredz ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību.

"Unistars" lietošanā ir pirms 20 gadiem no valsts iegūta radiofrekvenču spektra josla 5G tehnoloģijas ieviešanai. Ņemot vērā, ka "Bite Grupas" uzņēmumam jau bija 5G attīstīšanai kritiski nepieciešamā 3,6 GHz frekvence, SPRK izsoļu noteikumi liedza "Bite Latvija" piedalīties 2017. un 2018.gada 5G frekvenču izsolēs, un tajās izsolītās 3,6 GHz frekvenču joslas nonāca pārējo tirgus dalībnieku lietošanā.

Šobrīd, lai "Bite Latvija" varētu kopīgi izmantot jau "Bite Grupā" esošās 5G tehnoloģijas ieviešanai nepieciešamās frekvences 3,6 GHz diapazonā, tam ir jāsaņem SPRK atļauja. Šīs atļaujas saņemšanas lēmuma izskatīšana trīs reizes pagarināta.

Jau ziņojān, ka Satversmes tiesa, pēc "Unistars" pieteikuma, 8.decembrī ierosināja lietu par ierobežotas radiofrekvenču joslas lietošanas tiesībām. "Unistars" vienīgais īpašnieks ir "Bite Latvija".

2021.gadā "Bite Latvija" strādāja ar 134,58 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 20% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pieauga par 34% un bija 22,004 miljoni eiro.

"Bite Latvija" reģistrēta 2005.gadā, un tās pamatkapitāls ir 99 085 286 eiro. "Bite Latvija" vienīgā īpašniece ir Lietuvas "Bite Lietuva", kas ir starptautiskās aktīvu pārvaldīšanas kompānijas "Providence Equity Partners" uzņēmums.