Veselības un sociālās aprūpes darbinieku algām papildu nepieciešami 69 miljoni eiro

© Dmitrijs Suļžics/f64

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) valde otrdien vienojās par nepieciešamo papildu finansējumu 69 miljonu eiro apmērā darba samaksas palielināšanai un tam atbilstošo darba samaksas pieaugumu nozarē, kas sīkāk sadalītos atbilstoši profesiju kategorijām, aģentūrai LETA pavēstīja arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris.

Viņš minēja, ka par šādu summu jau bija sarunas 12.janvāra Nacionālā trīspusējās sadarbības padomes Veselības aprūpes nozares apakšpadomes (VANA) sēdē, kur tikās LVSADA un Veselības ministrijas (VM) pārstāvji. Toreiz sākotnējais VM piedāvājums darba samaksas pieaugumam bija papildu 27 miljoni eiro, ko LVSADA noraidīja kā reālajai situācijai nederīgu. Turpinot diskusiju, izdevās apspriežamo papildu finansējumu paaugstināt līdz 69 miljoniem eiro.

LVSADA aicinās VM vienoties par šo summu un virzīt tālāk vienošanos kā projektu. Jau trešdien,18.janvārī, veselības ministre Līga Meņģelsone rakstiski tiks informēta par valdes lēmumu, pēc kā LVSADA gaidīs atbildi par iespējamo tālāko rīcību.

Keris skaidroja, ka šī vienošanās faktiski nozīmētu to, ka katrs veselības aprūpes nozares darbinieks neatkarīgi no tā, vai viņš ir ārstniecības persona, vai palīgpersonāla kategorijā, saņemtu mēnesī papildu vidēji 115 eiro pirms nodokļu nomaksas. Tas nozīmētu arī procentuāli lielāku atbalstu mazāk atalgotajiem darbiniekiem. Keris gan piebilda, ka vienošanās attiecas tikai uz 2023.gadu, jo šobrīd ir ļoti svarīgi palīdzēt cilvēkiem kompensēt izmaksas par apkuri, elektroenerģiju.

"Ilgākā termiņā arodbiedrība neatsakās no prasības, ka 2025.gadā ārsta darba samaksai būtu jāsasniedz divas vidējās darba samaksas tautsaimniecībā, bet pārējām profesiju kategorijām - attiecīgā proporcija no ārstu darbu samaksas. Sākumā savā ziņā jādzēš ugunsgrēks, un pēc tam būs laiks izlīdzināt attiecības starp profesiju kategorijām," skaidroja Keris.

Tāpat LVSADA valde vienojās, ka atbilstoši Sabiedrības veselības pamatnostādnēm 2023.gadā veselības aprūpes nozares papildu finansējumam no valsts budžeta būtu jābūt 306 miljonu eiro apmērā. Valdības deklarācijā esot minēts, ka valdība realizēs veselības aprūpes politiku, ievērojot šīs pamatnostādnes, un, "ja valdība grib parādīt, ka tam visas nebija nekādas nozīmes - tas būtu katastrofāli", atzina Keris.