Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Koalīcija neesot diskutējusi par "deputātu kvotu" iespējamību budžetā

© Kaspars Krafts/f64

Valdību veidojošās partijas nav diskutējušas par "deputātu kvotu" iespējamību gaidāmajā 2023.gada budžetā, šodien pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistiem sacīja koalīcijas partiju pārstāvji.

"Jaunās vienotības" līderis, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš un Nacionālās apvienības politiķis, satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs pauda, ka diskusija par "deputātu kvotām" nav bijusi.

"Diskusija par šādām kvotām nav bijusi un tādas kvotas netiek paredzētas," atbildēja Kariņš.

"Apvienotā saraksta" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars līdzīgi komentēja jautājumu, norādot, ka lietām jānotiek pareizā secībā, ievērojot valdības noteikto kārtību, kā tiek piešķirts finansējums.

"Deputātu kvotas" ir ētikas jautājums, sacīja Tavars. Politiķis norādīja, ka, ja pēkšņi valdība teiktu, ka ir iespējams kaut ko atvēlēt, tad ir jābūt pilnīgi skaidriem kritērijiem un caurspīdīgam procesam.

"Katrā ziņā AS neatbalsta strādāšanu pa vecam, ka Saeimas deputātiem no koalīcijas individuāli tiek piešķirta kāda summa, (..) kuru var izlietot "kaut kur, kaut kam" un kas ir ārpus valdības kopējā rāmja", un kuras izlietojumā netiek piemēroti vienoti kritēriji, pauda AS politiķis.

Kā ziņots, iepriekš vairākus gadus valsts budžeta veidošanas procesā tika praktizētas tā dēvētās "deputātu kvotas", kad atsevišķi deputāti vai partijas caur saviem priekšlikumiem vai caur valdības lēmumiem varēja novirzīt ierobežota apmēra valsts budžeta līdzekļus kādiem sev tīkamākiem projektiem, piemēram, savam reģionam vai sev svarīgākai jomai.