Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

"Apvienotais saraksts" norobežojas no Ašeradena lēmuma ļaut Jaunzemei turpināt vadīt VID

© Oksana Džadana/f64

"Apvienotais saraksts" (AS) norobežojas no finanšu ministra Arvila Ašeradena (JV) lēmuma Ievu Jaunzemi atjaunot Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores amatā, šodien pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistiem sacīja AS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars.

Ašeradens piektdien, pamatojoties uz disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas atzinumu, pieņēma lēmumus gan izteikt aizrādījumu no amata iepriekš atstādinātajai VID ģenerāldirektorei Jaunzemei par novēlotu finanšu ministra doto uzdevumu izpildi, gan arī ļaut viņai turpināt strādāt šajā amatā, iepriekš vēstīja LETA.

Tavars norādīja, ka ir redzams, ka netiek risināti ēnu ekonomikas problēmjautājumi, tāpat esot bijuši citi skandāli. Tāpēc AS šajā situāciju kā "minimumu" redz, ka finanšu ministrs sniegtu redzējumu, kā VID turpinās strādāt tālāk.

Šodien finanšu ministram šāda iespēja nav bijusi saistībā ar atrašanos komandējumā Briselē, kur Ašeradenam šajās dienās paredzēta dalība Eiropas Savienības (ES) Eirogrupas un Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes jeb ECOFIN sanāksmē.

Kā ziņots, līdz ar finanšu ministra lēmumu Jaunzeme varēs turpināt veikt darba pienākumus līdz pilnvaru termiņa beigām, tomēr kā nosacījumi darba turpināšanai tiks uzdoti vairāki uzdevumi, kas būs jāizpilda noteiktā termiņā un par kuru izpildes gaitu būs regulāri jāziņo ministram. Šo uzdevumu izpildes kontrole būs jāveic FM. Jaunzemes pilnvaru termiņš beidzas 2024.gada februārī.

Ašeradens skaidro, ka galvenais VID ģenerāldirektores uzdevums būs atjaunot VID reputāciju, un tas jādara visos līmeņos un visās pārvaldēs, īstenojot nulles tolerances pieeju korupcijas un interešu konflikta jomā. Jaunzemei, jāpanāk, lai kukuļņemšana muitā nekļūst par sabiedrības akceptētu normu, kā arī jāizdara viss, lai pasūtījuma auditi vai safabricēti kriminālprocesi iestādē nav iespējami.

Tāpat Jaunzemei būs fundamentāli jāpārskata personālvadības politika un jāstiprina iestādes iekšējās kontroles sistēmas, lai turpmāk novērstu VID amatpersonu pārkāpumus, norāda Ašeradens.

VID vadītājai tiks uzdots izstrādāt konkrētus pasākumus VID reputācijas uzlabošanas jomā un to īstenošanas plānu. Tāpat būs nepieciešams izstrādāt un ieviest VID ierēdņu ilgtermiņa pārcelšanas mehānismu, tostarp sagatavojot arī nepieciešamos normatīvo aktu grozījumus.

Kā norāda FM, būtiski ir stiprināt iekšējās kontroles sistēmu un nepieļaut korupcijas un interešu konflikta gadījumus. Tāpat nepieciešams stiprināt Nodokļu un muitas policijas uzraudzību, tai skaitā izstrādājot nosacījumus papildu uzraudzībai kriminālprocesu ierosināšanai un savlaicīgai virzībai.

Pirms lēmuma pieņemšanas Ašeradens ticies ar Jaunzemi, un viņa norādījusi, ka sadarbībā ar VID Iekšējās drošības pārvaldi līdz šim jau paveikts nozīmīgs darbs iekšējās kontroles pilnveidošanā un noziegumu atklāšanā, kā arī ēnu ekonomikas izskaušanā.

"Ir laiks, ceļot iestādes reputāciju, parādīt un pierādīt šo darbu rezultātu arī nodokļu maksātājiem un visai sabiedrībai," pauž Ašeradens.

Disciplinārlieta pret VID ģenerāldirektori tika ierosināta pagājušā gada 15.septembrī gan uz dienesta pārbaudes ziņojuma pamata, gan reaģējot uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja aizturēšanām VID, kā arī VID Iekšējās drošības pārvaldes veiktajām vairāku darbinieku aizturēšanām.

Iepriekšējais finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) septembrī ierosināja šo disciplinārlietu un VID ģenerāldirektori Jaunzemi tolaik atstādināja no amata.