Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Decembrī par 25% pieaudzis ziemas apstākļos piedzīvoto nelaimes gadījumu skaits

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Sniegiem bagātais aizvadītā gada novembris un decembris veicinājis ziemas apstākļos notikušo nelaimes gadījumu skaita pieaugumu. 2022.gada pēdējā mēnesī traumas guvuši par 25% vairāk cilvēku nekā gadu iepriekš, bet novembrī pieaugums bijis vienkārši dramatisks - 650%, liecina apdrošināšanas akciju sabiedrības "BTA Baltic Insurance Company" (turpmāk - BTA) apkopotie dati.

Tā kā šoziem pirmais sniegs dažviet uzsniga jau pirms Latvijas dzimšanas dienas, aukstajam gadalaikam raksturīgo negadījumu skaits sāka augt jau novembra otrajā pusē. Tipiskākie negadījumi bija kritieni uz apledojušām ietvēm vai pakāpieniem pie ēku ārdurvīm, kā rezultātā gūti rokas, kājas vai pleca kaula lūzumi. Īpaši daudz šādu gadījumu reģistrēti tieši ziemas sākumā un atkalas dienās. Pāris desmitos gadījumu cietušajiem bija nepieciešama nopietna ārstēšana - izdevumu segšanai BTA izmaksāja vairāk nekā 3000 eiro atlīdzību. Savukārt smagāko savainojumu izārstēšana izmaksāja pat virs 7000 eiro.

Kā ierasts, bērni lielākoties cietuši ziemas priekos - šļūcot no kalna un ietriecoties kādā šķērslī, vai arī nokrītot un sasitoties slidošanas laikā. Mazākie arī krituši un sasitušies, izkāpjot no automašīnas uz apledojuša ceļa seguma. Tādēļ ļoti svarīgi bērnus laikus brīdināt par paslīdēšanas riskiem un piekodināt būt uzmanīgiem.