Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Aptauja: Ukrainas iedzīvotāju atbalstam ziedojuši 56% Latvijas iedzīvotāju

© Ilze Šteinfelde

Latvijas iedzīvotāji Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā Ukrainas vai Ukrainas bēgļu atbalstam līdz šim ir ziedojuši 56% Latvijas iedzīvotāju, kas ir par 11% vairāk nekā 2022.gada martā, rāda jaunākie SKDS aptaujas dati pēc Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) pasūtījuma. 41% respondentu ir ziedojuši naudu, bet 31% - mantas, drēbes, ēdienu vai citas noderīgas materiālas vērtības.

Ukrainai vai Ukrainas bēgļu atbalstam biežāk ir ziedojuši gados jaunāki respondenti, respondenti ar augstāku izglītības un ienākumu līmeni, tie respondenti, kuri jau iepriekš ir ziedojuši labdarībai naudu vai mantas, kā arī tie respondenti, kuri neatbalsta Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Aktīvākie ziedotāji pērn ir bijuši Vidzemes plānošanas reģionā (69%) un Zemgales plānošanas reģionā (63%). Nedaudz kūtrāki bijuši Rīgas plānošanas reģiona (61%), Kurzemes plānošanas reģiona (56%) un Latgales (32%) plānošanas reģiona iedzīvotāji.

"Latvijas iedzīvotāji ir līdz šim izrādījuši neatsveramu un būtisku atbalstu Ukrainai cīņā par demokrātiju ne tikai morālā veidā, bet arī darbos - ziedojot savus līdzekļus, mantas un koordinējot palīdzību. Tas ir veids, kā mēs reāli varam ietekmēt kara iznākumu, pat ja dažkārt jūtamies pilnīgi bezspēcīgi bezjēdzīga ļaunuma priekšā. Paldies par sniegto atbalstu! Aicinām arī turpmāk ar saviem ziedojumiem atbalstīt NVO, kas dara šobrīd nozīmīgu darbu. Vēlos arī atgādināt, ka ne vienmēr atbalstam jābūt mantiskam vai finansiālam. Tādās valstiski nozīmīgās krīzēs kā Ukrainas civiliedzīvotāju uzņemšana tikpat būtisks ir arī brīvprātīgo darbs praktiskās palīdzības sniegšanā, ziedojumu vākšanā vai palīdzības koordinēšanā," atzīst SIF sekretariāta direktore Zaiga Pūce.

Papildus ziedojumiem preču veidā - drēbes, pārtika, higēnas preces un medicīniskās preces, biedrība "Tavi draugi" aicina ziedot finansiāļos līdzekļus ģeneratoru un apsildes ierīču iegādei. Tāpat "Tavi draugi" aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju šoziem iesaistīties ierakumu sveču gatavošanā Ukrainas armijas atbalstam.

"Janvārī, kad pieminam Latvijas neatkarības izcīnīšanu barikādēs, aicinām ar siltumu un gaismu palīdzēt Ukrainas varoņiem, kuri šobrīd ar neticamu spēku karo par mūsu visu brīvību. Kopā mēs varam uzcelt "Gaismas pili" Ukrainas aizstāvjiem - ikviens Latvijas iedzīvotājs ir aicināts izgatavot ierakumu sveces Ukrainas armijai, ziedot sveces, to atlikumus un parafīnu, gofrēto kartonu un tukšas, tīras, standarta izmēra konservu bundžas vai veikt mērķa ziedojumu ierakumu sveču gatavošanai. Ierakumu sveces tiek nogādātas Ukrainas armijai. Ierakumu sveces palīdz ukraiņu karavīriem izdzīvot frontē - tās ir viegli paņemt līdzi dodoties uzdevumā, tās dod siltumu, ļauj gatavot ēdienu un palīdz ukraiņu karavīriem izdzīvot ziemas aukstumā," stāsta "Tavi draugi" pārstāve Laura Čaupale.

Aptauju veica pētījumu centrs SKDS laika periodā no 16.12.2022. no 20.12.2022. Aptaujā piedalījās Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 75 gadiem.