Labklājības ministre: bērnu pabalstu reformu varētu veikt 2014. gadā

Labklājības ministrija pašlaik izskata iespēju saglabāt ģimenes valsts pabalstu visām ģimenēm līdz 2014. gadam, kad varētu veikt šī pabalsta reformu, nra.lv informē Labklājības ministrijā.

Labklājības ministrija meklē iespējas saglabāt ģimenes valsts pabalstu līdzšinējā apmērā visām ģimenēm ar bērniem, neaiztiekot pensiju piemaksas, norāda labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS).

„Situācijā, kad augstais bezdarba līmenis valstī ne tikai saglabājas, bet arī pieaugs, ir pilnīgi nepieļaujami samazināt sociālās garantijas ģimenēm un bērniem. Tāpēc šobrīd tiek izskatīts arī variants par pašreizējā ģimenes valsts pabalsta saglabāšanu visām ģimenēm uz laiku līdz 2014. gadam. Tā izmaksai nepieciešamos līdzekļus meklēsim ministrijas speciālajā budžetā, neplānojot piemaksu samazināšanu vecuma pensijām. Pretējā gadījumā, pārdalot naudas līdzekļus vienas mājsaimniecības ietvaros, proti, noņemot pensijas daļu vecvecākiem un to atdodot mazbērniem, mēs nebūsim ieguvuši rezultātu ar pievienoto vērtību,” norāda I. Jurševska.

Ministre uzsver, ka tas, kurā jomā un kādā apmērā būs iespējams ietaupīt, būs zināms pēc šī gada 1. ceturkšņa. Lai ģimenes valsts pabalstu 8 latu apmērā izmaksātu ģimenēm ar diviem un vairāk bērniem vecumā no 1 līdz 18 gadiem, sākot ar otro pusgadu, papildus nepieciešami 4,4 miljonu latu. Savukārt, lai to izmaksātu visām ģimenēm ar bērniem, vajadzīgi 11,2 miljoni lati.

Vienlaikus I.Jurševska atgādina, ka no 2014. gada plānots piemaksas pie vecuma un invaliditātes pensijām pārcelt no sociālā apdrošināšanas budžeta uz pamatbudžetu. Tādējādi būtiski palielināsies (aptuveni par 140 miljoniem latu gadā) no valsts pamatbudžeta finansēto sociālo izmaksu apjoms. Līdz ar to 2014. gads būtu piemērotāks laiks pārskatīt ģimenes valsts atbalsta pasākumus, piemēram, mērķtiecīgāk strādājot pie nodokļu atvieglojumiem ekonomiski aktīvām ģimenēm.

Valdība uzdeva LM līdz 15.janvārim sagatavot koncepcijas projektu, kurā ietverti vairāki risinājuma varianti ģimenes valsts pabalsta turpmākai izmaksai. Veicot izmaiņas ģimenes valsts pabalsta izmaksā, valsts budžetā tiks ietaupīti 11,2 miljoni latu. Lēmumu par ģimenes valsts pabalsta izmaksu, sākot no 2011. gada 1. jūlija, pieņems valdība.

Svarīgākais