Plūdi Jēkabpilī: aktuālā informācija [papildināts]

© Kaspars Krafts / F64

Kopš sestdienas rīta līdz plkst.6 svētdienas rītā ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils pazeminājies par 24 centimetriem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Tas joprojām ir kritiski augsts, par nepilniem 30 centimetriem pārsniedzot sarkanā brīdinājuma kritēriju - 8,4 metru atzīmi.

Jēkabpils novada pašvaldība norāda, ka situācija Jēkabpilī aizvien ir bīstama, bet pagaidām stabila. Applūst plašas teritorijas, turpinās aizsargdambja stiprināšana.

Augstākais ūdens līmenis - 8,92 metri virs nulles punkta - Jēkabpils novērojumu stacijā tika sasniegts sestdien ap plkst.9 rītā. Tas bija tikai piecus centimetrus zemāks par 1981.gada pavasara plūdu rekordu.

Pēdējā diennaktī Daugavā pie Jēkabpils nav reģistrētas krasas ūdens līmeņa svārstības. Ūdens līmeņa pazemināšanās ir lēna, bet stabila.

Arī novērojumu stacijās augšpus Jēkabpils, kā arī pie Zeļķu tilta ūdens līmenis Daugavā ir stabils vai lēni pazeminās. Pie Pļaviņām turpinās ūdens līmeņa svārstības normas robežās.

Paaugstinās ūdens līmenis Ogres lejtecē, bet tas netuvojas bīstamai atzīmei. Paaugstināts ūdens līmenis saglabājas Lielupē; pēdējās stundās pie Jelgavas tas vairs nav kāpis.

Lietus dēļ lielākajā daļā upju ūdens līmenis ceļas. Visā valsts teritorijā aizvien spēkā hidrologu izsludinātais dzeltenās pakāpes brīdinājums par augstu ūdens līmeni upēs, pie Pļaviņu ūdenskrātuves spēkā oranžais brīdinājums, pie Daugavas Jēkabpils novadā - sarkanais brīdinājums, kas pagaidām pagarināts līdz plkst.14 pirmdien.

***

izvadītajā diennaktī no applūdušām teritorijām Jēkabpilī glābēji kopā ar valsts un pašvaldības policijas darbiniekiem izglāba un drošībā nogādāja 18 cilvēkus, trīs suņus un kaķi, aģentūra LETA noskaidroja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Glābšanas darbi veikti Mežrūpnieku, Pļaviņu, Vārpu un Zvanītāju ielā Jēkabpilī.

Vakarpusē ap apdraudēto sakaru torni Bebru ielā Jēkabpilī ugunsdzēsēji glābēji izvietoja piepūšamās pretplūdu barjeras. Pēc barjeru izvietošanas no izveidotās noslēgtās zonas ap torni tika atsūknēts ūdens.

***

Lai netiktu apdraudēta iedzīvotāju drošība, kopumā elektroapgāde patlaban uz laiku ir atslēgta 252 klientiem Jēkabpils pilsētā un Jēkabpils novada Ābeļu un Kūku pagastā, aģentūra LETA noskaidroja AS "Sadales tīkls" (ST).

Naktī uz svētdienu jauni atslēgumi nav veikti. Vienlaikus elektrības piegāde ir atjaunota 60 klientiem.

Lai sniegtu papildu atbalstu iedzīvotājiem, sestdienas vēlā vakarā tika pieslēgts ST elektrības ģenerators, nodrošinot ar elektroapgādi 22 klientus Jēkabpils novada Ābeļu pagastā.

***

Lai nodrošinātu mobilo sakaru nepārtrauktību, SIA "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) sestdienas vakarā uz Jēkabpili nogādājusi papildu pārvietojamo bāzes staciju, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāvis Valdis Jalinskis.

Viņš skaidroja, ka, lai novērstu situāciju, kad plūdu izraisītā elektropadeves zuduma rezultātā pārtrūkst sakari, LMT speciālisti sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD) un Jēkabpils pašvaldību sestdienas vakarā un naktī apjozuši esošo sakaru aparatūru ar boju un sūknējuši tās iekšpusē esošo ūdeni.

Sestdien Jēkabpilī nogādāta arī pārvietojamā bāzes stacija, kas sākusi darbu. Jalinskis uzsver, ka patlaban LMT pilnā apmērā turpina Jēkabpilī nodrošināt sakarus - balss zvanus un internetu.

LMT aicina saglabāt mieru, jo tiek darīts viss iespējamais, lai plūdu kritiski skartajās apkaimēs saglabātu sakaru pārklājumu.

***

Sestdien 33 Jēkabpils reģionālās slimnīcas pacienti pārvesti uz stacionāriem Rēzeknē, Daugavpilī un Aizkrauklē, aģentūra LETA noskaidroja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD).

Pacientu pārvešana veikta pēc Jēkabpils reģionālās slimnīcas lūguma. Pārvešanas veica kopumā 18 NMPD brigādes.

Tikmēr izsaukumus, kas saistīti ar plūdu situāciju Jēkabpilī, aizvadītajā diennaktī dienests nesaņēma.

***

Patlaban nav nevienas nepieciešamības Jēkabpilī plūdu dēļ izsludināt ārkārtējo situāciju, svētdien pēc Krīzes vadības padomes sēdes sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Sēdes laikā secināts, ka Latvijas likumi un procedūras rīcībām šādos gadījumos ir ļoti labi izstrādātas, visi dienesti labi un koordinēti strādā. Tāpēc nav nevienas nepieciešamības izsludināt ārkārtējo situāciju, lai valdībai tiešā veidā tālāk iesaistītos, teica Kariņš, piebilstot, ka saskaņā ar normatīvo regulējumu Jēkabpilī tiek piedzīvota reģionālā mēroga katastrofa. Likums nosaka, ka pašvaldībās ir civilās aizsardzības komisijas, ko vada attiecīgās pašvaldības vadītājs.

***

Situācija Jēkabpilī ir normalizējusies, bet tā joprojām ir smaga un bīstama, komentējot plūdu norisi pilsētā, preses konferencē pēc Krīzes vadības padomes sēdes sacīja Jēkabpils novada mērs Raivis Ragainis (LZP).

Viņš savā uzrunā pauda pateicību visiem uzņēmējiem un pašvaldībām, kas palīdz plūdu kontrolēšanā un seku mazināšanā. Tostarp viņš uzslavēja tos, kas iesaistījušies smilšu maisu sagādē dambja stiprināšanai, kā arī Daugavpils un Jelgavas Pašvaldības policijas ekipāžas.

"Situācija šobrīd ir normalizējusies, bet tā joprojām ir diezgan bīstama un smaga, jo pilsētas galvenais varonis - dambis - šobrīd iztur ļoti lielu pārbaudījumu. Mēs viņam palīdzam visiem spēkiem," uzsvēra Ragainis.

***

Pašlaik Jēkabpilī dislocēti Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) plūdu moduļi no Jelgavas un Daugavpils, šodien pēc Krīzes vadības padomes sēdes sacīja VUGD priekšnieka vietnieks Mārtiņš Baltmanis.

Viņš uzsvēra, ka patlaban tiek darīts viss iespējamais, lai pilsētas dambis izturētu pieaugošo slodzi. Vienlaikus, ja dambis tomēr plīsīs, jau patlaban Jēkabpilī atrodas vairākas glābšanas dienesta ekipāžas. Apzināti un apziņoti arī tie VUGD darbinieki, kas atrodas ārpus dežūrmaiņas.

"Nav nepieciešamības gaidīt uz to, ka būs jāpiebrauc, jo visi spēki jau mobilizēti Jēkabpils pusē," sacīja Baltmanis.

***

Neskatoties uz ledus gājumu Daugavā un plūdiem Jēkabpilī, patlaban hidroelektrostaciju (HES) darbība nav apdraudēta, šodien pēc Krīzes vadības padomes sēdes apliecināja AS "Latvenergo" HES tehniskais direktors Andris Zēģele.

Viņš skaidroja, ka pašlaik upē plūstošā vižņu masa līdz hidrobūvēm nenonāk, jo tā izkliedējas ūdenskrātuves teritorijā. Zēģele sacīja, ka pašlaik Pļaviņu HES hidroloģiskā būve ir gatava uzņemt esošo vižņu vilni.

Vienlaikus, lai nodrošinātu HES drošību, "Latvenergo" seko līdz notikumu attīstībai un nedaudz samazināja ūdens līmeni.

***

Vižņu sablīvējums Jēkabpils apkārtnē stiepjas 25 kilometru garumā, svētdien pēc Krīzes vadības padomes sēdes atzina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) Prognožu un klimata daļas vadītājs Andris Vīksna.

Kopš vakardienas, kad Jēkabpilī sasniegts otrais vēsturiski augstākais ūdens līmenis Daugavā, tagad ūdens līmenis ir samazinājies par apmēram 40 centimetriem. Situācija gan ir jāvērtē ar piesardzīgu optimismu, jo vižņu ir ļoti daudz - ekstrēmi daudz, vērtēja Vīksna. Ledus sablīvējums stiepjas no Pļaviņu ūdenskrātuves līdz Jēkabpilij 25 kilometru garumā, turklāt turpina nākt klāt jauni vižņi.

***

Jēkabpils iedzīvotāji aicināti samazināt kanalizācijas lietošanas apjomus plūdu laikā, aģentūra LETA uzzināja Jēkabpils novada pašvaldībā.

SIA "Jēkabpils ūdens" aicina iedzīvotājus plūdu laikā atslogot centralizētos kanalizācijas tīklus.

Iedzīvotāji mudināti plūdu laikā izvērtēt un samazināt kanalizācijas lietošanas apjomus, piemēram, retāk darbināt veļas mašīnas.

***

Platformā "Ziedot.lv" nepilnu divu dienu laikā saziedoti vairāk nekā 30 000 eiro, lai palīdzētu plūdos cietušajiem Jēkabpilī, liecina informācija organizācijas tīmekļvietnē.

Līdz šim mērķi atbalstījuši 1956 ziedotāju.

Latvijā

Raugoties uz nu jau samilzušo “Rail Baltica” epopeju, arvien skaidrāk iezīmējas viena ārkārtīgi būtiska lieta. Joprojām nav nekādas skaidrības, kāpēc mums šī trase ir vajadzīga. Kāda vispār ir tās jēga? Gan idejiskā, gan tīri praktiskā, jo pasaulē nekas tāpat vien nebūvējas.

Svarīgākais