Plūdi Jēkabpilī: kāda situācija ir patlaban? [papildināts 00:10]

© Kaspars Krafts / F64

Jaunākā informācija par plūdu skarto Jēkabpili.

00.10. Jēkabpils novada dome atgādina, ka plūdi nav izklaides pasākums vai tūrisma apskates objekts. Sestdien pilsētā bija vērojams ļoti liels tūristu pieplūdums, kura rezultātā tika apgrūtināta operatīvā transporta kustība, līdz ar to gan evakuējamo cilvēku dzīvības un pašu tūristu.

00.01. Daugavā pie Jēkabpils no upes augšteces turpina nākt klāt jauni vižņi un applūst plašas teritorijas.

14. janvāris

22.23. Ūdens līmenim pie Jēkabpils nedaudz samazinoties, no upes augšteces turpina nākt klāt jauni vižņi, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

20.15. Situācija Jēkabpilī joprojām ir pilna trauksmes un risku, uzsvēra Jēkabpils novada domes izpilddirektors Uldis Skreivers.

Viņš uzsvēra, ka, lai gan ūdens līmenis ir mazliet krities, pilsētas aizsargvalnis ir vēl vairāk piesūcies ar ūdeni. Patlaban sliktākā situācija ir pilsētā, sākot no Pļaviņu ielas 53 līdz Pļaviņu ielai 67. Skreivers akcentēja, ka tas, ko varēja izdarīt šajā posmā, ir izdarīts.

19.58. Ar savāktajiem maisiem smiltīm pietiks vairākām dienām, sociālajā medija "Facebook" norāda SIA "Jēkabpils pakalpojumi".

Jēkabpils novada pašvaldība sestdien aicināja atsaukties uzņēmējus, kuri pilsētai var palīdzēt ar lielu maisu piegādi smilšu bēršanai.

SIA "Jēkabpils pakalpojumi" uzsver, ka divu stundu laikā savākts liels daudzums maisu, tāpēc uzņēmums aicina par šo jautājumu nezvanīt atbildīgajiem speciālistiem un nenoslogot līniju, kurai jābūt pieejamai visu diennakti.

19.11. Plūdu dēļ uz autoceļa Jēkabpils-Dignāja-Ilūkste slēgta satiksme, mikroblogošanas platformā "Twitter" vēsta VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC).

LVC norāda, ka apbraukšana iespējama pa autoceļu Zasa-Vadāni un Ilūkste-Bebrene-Birži.

19.09. Plūdu dēļJēkabpilī slēgti "Rimi" veikali Rīgas ielā 120 un Vienības ielā 7, savukārt "Rimi" veikals Nākotnes ielā 2 turpina savu darbu. līdz ar plūdu draudiem situācija Jēkabpilī strauji mainās, tāpēc pieņemts lēmums slēgt divus veikalus, jo "Rimi" veikals Vienības ielā 7 patlaban atrodas potenciāli applūstošā teritorijā, savukārt "Rimi" veikalam Rīgas ielā 120 ir applūdusi stāvvieta.

19.02. Informācija Jēkabpils iedzīvotājiem. Ir pieejami evakuācijas autobusi, tos var pieteikt zvanot pa tālr.: 29206072. Cilvēki tiek evakuēti uz Jēkabpils 2. un 3. vidusskolu. Pēc palīdzības var vērsties arī Jēkabpils novada pašvaldības policijā pa tālr.: 65283888 ; 25907965 .

18.43. Jēkabpils aizsargdambja stāvoklis tiek monitorēts ik stundu, pastāstīja Jēkabpils novada mērs Raivis Ragainis (LZP).

Jēkabpilī applūst arvien jaunas teritorijas, taču to apmēri netiek mērīti. Tā vietā tiek aprēķināts, kuras teritorijas varētu applūst nākamās. Ragaiņa ieskatā situācija, ka ūdens pirms dambja ienāk pilsētā, patlaban ir pat kaut kādā mērā pozitīva, jo ūdens attece samazina spiedienu uz dambi.

18.31. Iekšlietu ministrija ir nodrošinājusi Jēkabpils pašvaldību ar visiem resursiem plūdu seku novēršanai, norādīja iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS).

Viņš uzsvēra, ka vajadzības gadījumā Jēkabpils pašvaldība tiks atbalstīta ar papildu palīdzību. Tas, pēc ministra paustā, attiecas gan uz materiāli tehniskajiem resursiem, gan arī cilvēkresursiem.

17.15. Ņemot vērā situācijas attīstību Jēkabpils novadā, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) svētdien, 15.janvārī, plkst.11 ir sasaucis Krīzes vadības padomi (KVP). Sēdē tiks uzklausīta aktuālā situācija Jēkabpils novadā, dienestu ziņojumi par līdzšinējām darbībām plūdu skartajās teritorijās, iespējamie situācijas attīstības scenāriji un nepieciešamā palīdzība pašvaldībai un tās iedzīvotājiem.

16:05. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) kopā ar Valsts policijas darbiniekiem no applūdušas mājas Mežrūpnieku ielā, Jēkabpilī, izglāba piecus cilvēkus, bet vēl divi evakuējās pašu spēkiem, informēja VUGD pārstāve Viktorija Gribuste.

Tāpat viņa pavēstīja, ka aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji no applūdušās teritorijas Daugavas ielā izglāba un drošībā nogādāja trīs cilvēkus.

Savukārt, apsekojot vairākas dzīvojamās mājas Pļaviņu ielā, cilvēki atteicās evakuēties, neskatoties uz pastāvošo bīstamību.

Gribuste uzsvēra, ka vakar pēcpusdienā un vakarā nepārtraukti tika nodrošināta VUGD amatpersonu dežūra bīstamākajā vietā pie dambja Pļaviņu ielā, lai nekavējoties varētu reaģēt, ja, pārtrūkstot dambim, situācija pasliktinās.

Naktī ugunsdzēsēji glābēji apsekoja Zvejnieku ielu, jo tika saņemta informācija, ka tā applūst. Teritorija tika apsekota un, konstatējot, ka glābēju palīdzība nav nepieciešama, glābēji šodien turpina dežūru Pļaviņu ielā.

VUGD pārstāve norādīja, ka pārējie piesaistītie resursi uz izsaukumiem reaģēs no Jēkabpils daļas, kurā izvietoti papildu personāla un tehniskie resursi. Līdzās tam VUGD pārstāvji kopā ar pašvaldību un citiem iesaistītajiem dienestiem turpina nepārtrauktu darbu pie situācijas novērtējuma un nepieciešamo lēmumu un darbību īstenošanas, lai mazinātu plūdu radīto kaitējumu un apdraudējumu.

Ugunsdzēsēji glābēji aicina cilvēkus ievērot operatīvo dienestu un pašvaldības pārstāvju brīdinājumus un aicinājumu evakuēties. Plūdi ir neparedzama dabas katastrofa, kur situācija var mainīties ļoti strauji, radot tiešus draudus cilvēkiem, kas atrodas plūdu skartajā zonā, akcentēja Gribuste.

***

Teju 200 klientiem Jēkabpilī drošības apsvērumu dēļ atslēgta elektroapgāde, aģentūra LETA uzzināja AS "Sadales tīkls" (ST).

Rūpējoties par iedzīvotāju drošību, uz laiku veikti lokāli elektroapgādes atslēgumi 189 klientiem plūdu skartajās teritorijās Jēkabpilī un Jēkabpils novada Ābeļu un Kūku pagastā.

ST jau iepriekš brīdināja, ka saistībā ar plūdiem bīstamajās teritorijās drošības nolūkos var uz laiku atslēgt elektroapgādi. Plūdu zonās var applūst arī elektroapgādes infrastruktūra, tāpēc ST seko līdzi situācijai un drošības nolūkos var uz laiku atslēgt elektroapgādi bīstamajās teritorijās.

Plūdi var skart arī dzīvojamās ēkas, tāpēc ST atgādina par individuāliem drošības pasākumiem - svarīgi pēc iespējas parūpēties, lai mitrumā nenonāk personīgās elektroierīces un elektroinstalācija.

***

Cilvēki Jēkabpilī nesteidz ieklausīties aicinājumos nepastaigāties pa dambi, par kura drošību augstā ūdens līmeņa un vižņu sablīvējuma dēļ satraucas pašvaldībā.

Kā novēroja aģentūra LETA, šorīt cilvēki, neskatoties uz aicinājumiem to nedarīt, mierīgi pastaigājušies arī pa dambi, turklāt šos cilvēkus neviens īsti nav dzinis prom no šīs bīstamās teritorijas.

Lai novērstu ūdens ūdens tecēšanu pa Pļaviņu ielu, ar smilšu maisiem nobloķēts tunelis, veidojot aizsprostu. Speciālisti turpina dambja stiprināšanas pasākumus.

Pilsētnieki sākuši savas ikdienas gaitas, kājās aujot gumijas zābakus. Pilsētā strādā veikali un citas iestādes.

***

Dambja stiprināšanas darbos Jēkabpilī iesaistīti 30 zemessargi no Zemessardzes 56.kaujas nodrošinājuma bataljona, aģentūrai LETA norādīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Viņš atzīmēja, ka no paša sākuma, kad plūdi sākās un apdraudēja Jēkabpils pilsētu, Zemessardzes 56.kaujas nodrošinājuma bataljons strādāja kopā ar Valsts policiju (VP) un pašvaldību.

Pēc Kalniņa paustā, zemessargi visu nakti strādāja dambja stiprināšanā, lietojot smilšu maisus un bataljona smago tehniku, kas pieveda smiltis un stiprinājuma materiālus.

Tāpat zemessargi kopā ar VP darbiniekiem nodrošināja kartību un atsevišķu ielu bloķēšanu, kā arī sniedza atbalstu cilvēku evakuācijai no applūdušajām vietām.

Kalniņš uzsvēra, ka šodien no Ogres uz Jēkabpili dosies Zemessardzes 54.kaujas atbalsta bataljons ar divām peldošajām amfībijas platformām, kas nodrošinās atbalstu tiem iedzīvotājiem, kas atrodas uz Sakas salas un nav evakuējušies.

Viņš sacīja, ka iedzīvotājiem tiks piedāvāta iespēja evakuēties, izmantojot peldošās platformas. Tāpat tās tiks izmantotas, lai piegādātu pārtiku un citas nepieciešamās preces, ja cilvēki tomēr lems neevakuēties. Šie darbi, pēc Kalniņa paustā, notiks sadarbībā ar pašvaldību un VP.

***

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks (AS) un iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS) šodien dodas uz Jēkabpili, lai uz vietas vērtētu situāciju un saprastu, kā rīkoties tālāk.

Sprindžuks aģentūrai LETA pastāstīja, ka jau no rīta sazvanījās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV).

Jēkabpils mērs Raivis Ragainis (LZP) vakar vēl esot atteicies no plašākas valsts līmeņa palīdzības, taču ministri šodien dodas uz plūdu skarto pašvaldību, lai vērtētu, vai tomēr nebūtu nepieciešams situācijas risināšanā iesaistīt arī Aizsardzības ministriju (AM). Tas dotu iespēju uz Jēkabpili sūtīt karavīrus un nepieciešamo tehniku plūdu apturēšanas mēģinājumiem.

"Pats galvenais ir saprast, vai situācija būs ilgstoša. Ja pat dambis spēj noturēt ūdens un ledus spiedienu, ūdens filtrēsies caur grunti un celsies augšā. Ja ledus sastrēgums neiziet, tad esošā situācija ievilksies, jo ārā ir auksti, nav pavasaris," teica ministrs.

***

Augstā ūdens līmeņa dēļ samazinās Jēkabpils aizsargdambja nestspēja, sociālajos medijos informē Jēkabpils novada pašvaldība.

Aizsargdambja nestspēju negatīvi ietekmējis ilgstoši augstais ūdens līmenis Daugavā. Pašvaldība aicina iedzīvotājus kritiski izvērtēt radušos situāciju un iespēju robežās evakuēties.

Vietvara mudina iedzīvotājus evakuēties no Daugavas kreisā un labā krasta pilsētas robežās, kā arī no teritorijas starp Rembertiem un Punu muižu.

***

Jēkabpils dzīvnieku patversme lūdz iedzīvotāju palīdzību evakuēto suņu un kaķu izmitināšanā.

Patversme sociālajos medijos izplatījusi paziņojumu, ka tā patlaban piepildās ļoti ātri un pavisam drīz sasniegt maksimālo dzīvnieku skaitu, kādu iespējams uzņemt patversmes telpās.

Tāpēc tiek meklētas iespējas evakuētos dzīvniekus izmitināt pie iedzīvotājiem, kuru mājas atrodas drošībā.

Līdz ar to pašvaldība aicina atsaukties tos novada iedzīvotājus, kuru mājas ir drošībā un kuriem ir iespēja uz laiku uzņemt un pie sevis izmitināt plūdos evakuētos suņus un kaķus.

Plūdi patversmes teritoriju neapdraud, norādīja dzīvnieku patversmē.

***

Piektdien 15 Jēkabpils reģionālās slimnīcas pacienti pārvesti uz stacionāriem Rēzeknē, Daugavpilī, Rīgā un Madonā, aģentūra LETA noskaidroja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD).

Ņemot vērā plūdu situāciju Jēkabpilī, pēc Jēkabpils reģionālās slimnīcas lūguma vakar NMPD iesaistījās 15 pacientu pārvešanā uz slimnīcām Rēzeknē, Daugavpilī, Rīgā un Madonā. Pārvešanās iesaistījās 13 NMPD brigādes. Arī šodien dienests seko līdz situācijai un ir gatavs palīdzēt.

Aizvadītajā diennaktī mediķu palīdzība saistībā ar evakuāciju bija nepieciešama divos gadījumos, kuros gan nebija vajadzīga hospitalizācija. Arī šodien pacientu nogādāšana Jēkabpils reģionālajā slimnīcā nenotiek - pacienti tiek vesti uz citām tuvākajām atbilstošajām slimnīcām.

Vakar visas NMPD Jēkabpils brigāžu atbalsta centra brigādes tika evakuētas no to pastāvīgās lokalizācijas vietas Brīvības ielā 126 uz drošākām vietām. Dienestā jau no vakardienas darbojas Ārkārtas vadības grupa.

Ir veikti visi organizatoriskie pasākumus,lai nodrošinātu Jēkabpils brigāžu darba nepārtrauktību, tostarp pārvirzot papildu materiāltehniskos resursus. Tāpat stiprināta dienesta brigāžu gatavība arī Jēkabpilij tuvākajās pilsētās,lai var reaģēt, ja situācija pasliktināsies.

***

Atsevišķas mājas Jēkabpilī, kas atrodas tuvāk Daugavai, applūdušas līdz pat logu līmenim, novēroja aģentūra LETA.

Jēkabpilī turpina applūst arvien plašākas teritorijas, ūdens iejozis daudzas mājas. Vairākas mājas applūdušas pamatīgi - līdz pat logu līmenim.

Kā liecina internetā pieejamie video ar pilsētas skatiem no putna lidojuma, vietām teju līdz jumtam applūdušas siltumnīcas un mazas dārza mājiņas.

***

Strauji ceļoties ūdens līmenim Daugavā, Jēkabpilī piektdien un sestdien uz laiku pārtraukta elektroenerģijas piegāde 241 klientam Jēkabpils pilsētā, Jēkabpils novada Ābeļu un Kūku pagastā, aģentūru LETA informēja AS "Sadales tīkls" (ST) pārstāve Inga Tilhena.

Viņa norāda, ka ST seko līdzi plūdu situācijai un ir paaugstinājis personāla operatīvo gatavību Jēkabpils novadā, mobilizējot papildu elektromontieru brigādes.

***

Jēkabpils novada pašvaldība aicina atsaukties uzņēmējus, kuri pilsētai var palīdzēt ar lielu maisu piegādi smilšu bēršanai.

Pašvaldība sociālajos medijos izplatījusi paziņojumu ar aicinājumu atsaukties tos, kuriem ir iespēja palīdzēt, piegādājot lielos maisus, kuros bērt smiltis.

Šādi maisi tiek izmantoti, lai veidotu aizsprostus, ierobežojot pārplūdušās Daugavas ūdeņu tecējumu.

***

Ņemot vērā situācijas attīstību Jēkabpils novadā, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) svētdien, 15.janvārī, plkst.11 ir sasaucis Krīzes vadības padomi (KVP).

Kā aģentūru LETA informēja premjera preses sekretārs Sandris Sabajevs, sēde notiks Ministru kabineta Zaļā zālē.

KVP sēdē tiks uzklausīta aktuālā situācija Jēkabpils novadā, dienestu ziņojumi par līdzšinējām darbībām plūdu skartajās teritorijās, iespējamie situācijas attīstības scenāriji un nepieciešamā palīdzība pašvaldībai un tās iedzīvotājiem.

Atbildīgie dienesti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vadībā patlaban strādā pastiprinātā režīmā, lai uzraudzītu un kontrolētu situāciju, kā arī sniegtu nepieciešamo palīdzību.

***

Jēkabpils novada pašvaldība patlaban labi tiek galā ar plūdu radītajiem sarežģītajiem, tāpēc krīzes vadību pašlaik nevajadzētu mainīt, aģentūrai LETA sacīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks (AS).

Sprindžuks šodien kopā ar iekšlietu ministru Māri Kučinski (AS) bija apmeklējuši plūdu skarto Jēkabpili. Ministri piedalījās pašvaldības civilās aizsardzības komisijas sēdē, kur pašvaldības vadītājs Raivis Ragainis (LZP) informēja par operatīvajiem pasākumiem. Ministri arī apsekoja situāciju pilsētā abpus Daugavai. Minētais ļāvis ministriem labāk saprast, kādas darbības veicamas turpmāk.

Politiķa ieskatā Jēkabpils novada pašvaldība tiešām tiek galā ar radušos situāciju, tāpēc, viņaprāt, būtu nepareizi pašvaldībā izsludināt ārkārtas situāciju un nomainīt krīzes vadību, tajā ieceļot valsts pārstāvi. Tomēr valsts pusē nepieciešams "kaujas gatavībā" turēt papildu cilvēkresursus, ko pēc pašvaldības pieprasījuma varētu nosūtīt plūdu seku likvidēšanai, nomainot sagurušos darbu veicējus.

Kā ziņots, sestdien īsi pēc pieciem rītā ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils sasniedzis 8,86 metrus virs novērojumu stacijas nulles punkta, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija.

Tikmēr īsi pirms plkst.8 ūdens līmenis sasniedza jau 8,9 metrus virs novērojumu stacijas nulles punkta.

Latvijā

Raugoties uz nu jau samilzušo “Rail Baltica” epopeju, arvien skaidrāk iezīmējas viena ārkārtīgi būtiska lieta. Joprojām nav nekādas skaidrības, kāpēc mums šī trase ir vajadzīga. Kāda vispār ir tās jēga? Gan idejiskā, gan tīri praktiskā, jo pasaulē nekas tāpat vien nebūvējas.

Svarīgākais