Augšdaugavas novadā applūdušas Dvietes pļavas

© Ģirts Ozoliņš/f64

Augšdaugavas novadā pagaidām nav aodzīvotu vietu plūdu apdraudējuma, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Applūdušas ir Dvietes palienas, bet apdzīvotas teritorijas nav skartas. Novada domes tehniskais direktors Valērijs Ļaksa atzīst, ka pašlaik ūdens līmenis novadā ir apmēram 3,5 metrus zem kritiskās atzīmes, tāpēc pamata bažām pagaidām nevajadzētu būt. Situācija tiek monitorēta.

"Ņemot vērā globālas prognozes, situācija var mainīties un saasināties. Vēl ir tikai janvāris, bet plūdi parasti sākas martā," saka Ļaksa.

Augšdaugavas novadā ir applūstošas teritorijas vairākos pagastos - Līksnā, Laucesā, Kalkūnē, Nīcgalē un Sventē, kur ik gadu pastāv plūdu risks. Lai arī pagaidām novadā nav bīstamas situācijas, tomēr pašvaldība aicina iedzīvotājus laikus gatavoties iespējamiem plūdiem.

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais