Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Konferencē diskutēs par naida runu un naida noziegumiem

© pixabay.com

Iekšlietu ministrijas konferenču zālē šodien plkst.10 notiks konference "Naida noziegumi: atpazīt, izmeklēt, novērst!", kuras laikā iepazīstinās ar jaunu pētījumu par naida noziegumiem un naida runu un to, kādi ir starptautiskie standarti un Latvijas tiesiskais regulējums un prakse, aģentūru LETA informēja Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) pārstāve Zane Jēkabsone.

Viņa atzīmēja, ka konference ir projekta "Kapacitātes celšana un izpratnes veicināšana, lai novērstu un mazinātu neiecietību Latvijā" (CALDER) noslēguma pasākums, kur rīko SIF sadarbībā ar Latvijas Universitātes (LU) Juridisko fakultāti, Tiesu administrāciju, Latvijas Republikas prokuratūru un Valsts policiju (VP).

Pēc viņas paustā, pētījumi un aptaujas rāda, ka naida noziegumu un naida runas izplatība Latvijā ir pietiekami augsta. Saskaņā ar VP datiem laika posmā no 2016.gada līdz 2020.gadam saņemts 121 iesniegums par iespējamiem naida noziedzīgajiem nodarījumiem. Savukārt aptuveni 80% gadījumu personas izvēlas neziņot par naida runu un naida noziegumiem.

Lai mazinātu naida runas un naida noziegumu izplatību Latvijā, kopš 2021.gada sadarbojoties LU Juridiskajai fakultātei, SIF, Tiesu administrācijai, Latvijas Republikas prokuratūrai un VP, CALDER laikā paaugstināta 64 tiesnešu, prokuroru, VP, SIF darbinieku ekspertīze naida runas un naida noziegumu identificēšanā, izmeklēšanā un tiesību normu piemērošanā, kā arī izvērtēts pašreizējais tiesiskais regulējums.

Projekta noslēguma konferencē "Naida noziegumi: atpazīt, izmeklēt, novērst!" LU Juridiskās fakultātes asociētā profesore Kristīne Dupate prezentēs projektā veikto pētījumu par starptautiskajām saistībām un standartu naida noziegumu jomā, Latvijas tiesisko regulējumu un tā atbilstību starptautiskajām prasībām, kā arī Latvijas tiesu prakses naida noziegumu jomā analīzi. Tāpat tiks prezentēti ieteikumi naida runas un naida noziegumu apkarošanai atbilstoši starptautisko tiesību praksei.

Savukārt ekspertu diskusijās runās par aktuālajiem jautājumiem un izaicinājumiem naida noziegumu un naida runas jomā. Paneļdiskusijā "Naida noziegumu cēloņi un sekas: ietekme uz indivīdu, grupu un sabiedrību" piedalīsies Latvijas Cilvēktiesību centra direktore Anhelita Kamenska, profesors sociālajā psiholoģijā Ivars Austers, Latvijas sabiedrisko mediju tiesībsardze, Rīgas Stradiņa universitātes profesore Anda Rožukalne un SIF sekretariāta direktore Zaiga Pūce. Diskusiju moderēs Sigita Zankovska-Odiņa.

Paneļdiskusijā "Naida noziegumi: no prevencijas līdz sodam" piedalīsies pulkvežleitnants, Galvenās kārtības policijas pārvaldes Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics, Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors Aldis Lasmanis, tiesas pārstāvis, Tiesībsarga biroja Pilsonisko un politisko tiesību nodaļas juridiskā padomniece Kristīne Pakārkle, Helsinku policijas departamenta detektīvs-galvenais inspektors Juhs Mati Sominens. Diskusiju moderēs Kristīne Dupate.

Konference norisināsies Iekšlietu ministrijas lielajā konferenču zālē, Čiekurkalna 1.līnijā 1, Rīga. Konference notiks latviešu un angļu valodā. Tiks nodrošināts sinhronais tulkojums. Dalība konferencē paredzēta tikai ar iepriekšēju pieteikšanos.