Sestdiena, 11.maijs

redeem Karmena, Manfreds, Milda

arrow_right_alt Latvijā

"Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" redakciju Rīgā plāno paplašināt līdz pat simts darbiniekiem

© Kaspars Krafts / F64

ASV finansētās raidsabiedrības "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL) redakciju Rīgā plānots palielināt līdz pat simts un vairāk darbiniekiem, aģentūrai LETA norādīja biroja vadītājs Elmārs Sveķis.

RFE/RL biroja Rīgā vadītājs norādīja, ka nākamgad ir plāns paplašināt birojā strādājošo skaitu. Ja patlaban birojā Rīgā strādā aptuveni 40 darbinieki, tad nākamā gada laikā to varētu kāpināt, pārsniedzot simtu. Tomēr, kā uzsvēra Sveķis, lielā mērā plānu īstenošana būs atkarīga no finansējuma.

"Mēs turpināsim nodrošināt neatkarīgu informāciju mūsu auditorijai dažādās valodās. Darbs nekad nav apstājies arī laikā, kad redakcija pārcēlās no Maskavas uz Kijivu un no Kijivas uz Rīgu. Mūsu mērķis ir radīt tādu biroju un studiju, lai mūsu žurnālisti varētu turpināt savu darbu," akcentēja Sveķis.

Nesen Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome pērn nolēma anulēt apraides atļauju Krievijas neatkarīgajai programmai "Doždj" ("Дождь"/"TV Rain"). Taujāts, vai RFE/RL Rīgas biroja vadītājam nav bažas, ka ASV finansēto raidsabiedrību varētu piemeklēt līdzīgi izaicinājumi, kā programmu ""Doždj", Sveķis akcentēja, ka RFE/RL un televīzijas kanālam "Current Time" ir augsti redakcionālie standarti, pēc kuriem strādā žurnālisti, un RFE/RL birojs Rīgā ievēro un ievēros Latvijas likumus. Viņš arīdzan piebilda, ka RFE/RL ir raidlicence, ko izdevusi Čehijas uzraugošā padome.

Ceturtdien atklāts RFE/RL jaunais birojs Rīgā. Pasākumā piedalījās arī Valsts prezidents Egils Levits, kurš uzsvēra, ka RFE/RL ir Latvijas sabiedrotā un stratēģiskā partnera - ASV - raidsabiedrība. Viņš norādīja, ka RFE/RL kā zīmols latviešiem ir pazīstams - raidstacija kā ASV pienesums brīvai domai ir dibināta pagājušā gadsimta 50.gados, un no 1975.gada tā raidīja arī latviešu valodā.

Valsts pirmā amatpersona uzsvēra, ka RFE/RL misija nav mainījusies - tā palīdz tām valstīm un tautām, kur brīva informācijas aprite, brīva prese, augsta, kvalitatīva un ētiska žurnālistika sastopas ar grūtībām.

"Krievija pēc īsas atelpas ir atkal atgriezusies autoritārā režīmā. Krievijas tagadējā valdošā ideoloģija satur gan 19.gadsimta imperiālistiskos un koloniālos uzskatus. Tā ierobežo vārda brīvību, jo tas nav savienojams ar autoritāro režīmu, tieši tādēļ ir ārkārtīgi svarīgi, ka cilvēki Krievijā iegūst informāciju," sacīja prezidents.

Kā aģentūrai LETA iepriekš norādīja Sveķis, jaunais birojs ir daļa no centieniem cīnīties pret dezinformāciju un nodrošināt krievvalodīgo auditorijai uzticamas un objektīvas ziņas.

Plānots, ka RFE/RL Rīgas birojs kļūs par vienu no uzņēmuma lielākajiem ziņu centriem, kas aprīkots ar vismodernākajām iekārtām, lai nodrošinātu produktīva darba iespējas ziņu platformai krievu valoda "Current Time", kas darbojas diennakts režīmā, un RFE/RL Krievijas žurnālistiem, kuri pameta valsti 2022.gada martā.

Sveķis uzsvēra, ka Rīgas birojā tiks gatavots arī paplašināts saturs krievu valodā straumēšanas platformai "Votvot", kas drīzumā uzsāks darbu. Pēc viņa paustā, Rīgā tiks veidots arī "Current Time" rīta raidījums, kā arī Krievijas dienesta "YouTube" ziņu autorraidījumi.

RFE/RL Rīgas biroja vadītājs atzīmēja, ka birojs veidos saturu krievu valodā auditorijai Baltijā, Eiropā un citviet pasaulē. Plānots arī jauns Baltijas mēroga ikdienas ziņu raidījums.

Nedēļas sākumā RFE/RL atvēra arī jaunu biroju Lietuvas galvaspilsētā Viļņā.