Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Saeima noraida ZZS priekšlikumu par tautas vēlētu prezidentu

© Dmitrijs Suļžics/f64

Saeimas vairākums šodien noraidīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputātu iesniegtos grozījumus Satversmē, kuri būtu paredzējuši noteikt, ka Valsts prezidentu ievēlē Latvijas balsstiesīgie pilsoņi.

Grozījumus Satversmē parakstīja ZZS deputāti Armands Krauze, Viktors Valainis, Gunārs Kūtris, Augusts Brigmanis, Daiga Mieriņa, Harijs Rokpelnis, Gundars Daudze, Līga Kļaviņa, Andrejs Vilks, Līga Kozlovska un Uldis Augulis.

Šodien atbalstu nesaņēmušās piedāvātās izmaiņas būtu paredzējušas, ka Valsts prezidentu ievēlētu Latvijas balsstiesīgie pilsoņi vispārīgās, vienlīdzīgās, tiešās un aizklātās vēlēšanās.

Noraidīto grozījumu anotācijā opozīcijas politiķi skaidroja, ka gan sabiedrībā, gan ekspertu lokā jau kādu laiku notikušas diskusijas par tautas vēlētu Valsts prezidentu un šīs institūcijas iespējamo vietu valsts pārvaldes sistēmā.

"Zaļo un zemnieku savienības Saeimas deputāti uzskata: Latvijas pilsoņiem dodot iespēju vēlēt Valsts prezidentu, iedzīvotājiem būtu iespēja vislielākajā mērā ietekmēt politiskos procesus un iesaistīties valstij svarīgu jautājumu izlemšanā," atzīmēts grozījumu pamatojumā.

Partiju apvienībā akcentē, ka, lai stiprinātu demokrātiju, iesaistītu pilsoņus politiskajos procesos un mazinātu tiesības sabiedrības mazākumam izlemt sabiedrības vairākuma vietā, Saeimā jāizdiskutē un jāpieņem grozījumi Satversmē par visas tautas vēlētu Valsts prezidentu.

"Notikumi pasaulē un valsts vadītāju reakcija uz tiem, kā arī autoritāte starptautiskajās attiecībās, forumos pieprasa lielāku mandātu Valsts prezidentam, kuru tas varētu iegūt, ja tiktu pieņemti grozījumi Satversmē," uzsver ZZS, kuras deputātu ieskatā tautas vēlēts prezidents veicināšot sabiedrības interesi par politiku, kā arī nostiprināšot pārliecību, ka tauta ir noteicēja.

Kā ziņots, Saeimā jau vairākkārtīgi aktualizēts jautājums par tautas vēlētu Valsts prezidentu, taču līdz šim tas nav guvis atbalstu. Tajā skaitā, ZZS deputāti šādus grozījumus Satversmē iesniedza arī pirms četriem gadiem.