Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

AT policistiem par kukuļa pieprasīšanu atstāj spēkā notiesājošu spriedumu

© pixabay.com

Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departaments šodien atstāja negrozītu Rīgas apgabaltiesas 2021.gada 14.decembra spriedumu, ar kuru divi apsūdzētie ceļu policisti atzīti par vainīgiem kukuļa pieprasīšanā un pieņemšanā no automašīnas šofera un sodīti ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem ar liegumu uz trīs gadiem ieņemt amatu Valsts policijā.

AT aģentūru LETA informēja, ka izskatāmajā lietā apsūdzībā norādīts, ka apsūdzētie, veicot dienesta pienākumus ceļu satiksmes uzraudzībā, pieprasīja un pieņēma kukuli no transportlīdzekļa vadītāja par izdarītā administratīvā pārkāpuma nenoformēšanu likumā paredzētajā kārtībā.

Tiesa lēmumā atzīst, ka apsūdzētie tiesiski un pamatoti atzīti par vainīgiem viņiem inkriminētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā personu grupā pēc iepriekšējās vienošanās. Proti, apsūdzētie, būdami policijas darbinieki un pildot dienesta pienākumus, vienojās no likumpārkāpēja pieprasīt un pieņemt kukuli par pieļauto pārkāpumu, nenoformējot administratīvā pārkāpuma protokolu.

AT nav pamata apšaubīt apelācijas instances tiesas atzinumu par noziedzīgā nodarījuma kvalifikāciju, jo apelācijas instances tiesa izvērtēja apsūdzēto faktisko darbību atbilstību noziedzīgā nodarījuma kvalifikācijai un to pamatoja ar krimināltiesību teorijā paustajām atziņām.

Iekšējās drošības birojs, neminot vārdus, iepriekš ziņoja, ka aizdomās par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu no kāda ārzemnieka aizturējis divus ceļu policistus.

Veicot dienesta pienākumus ceļu satiksmes uzraudzībā, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes amatpersonas pieprasīja un pieņēma kukuli no kravas transportlīdzekļa vadītāja par izdarītā administratīvā pārkāpuma - Latvijas teritorijas šķērsošanas bez samaksātas autoceļu lietošanas nodevas - nenoformēšanu likumā paredzētajā kārtībā.

Kratīšanas laikā pie vienas no amatpersonām izņemta skaidra nauda vairāku simtu eiro apjomā.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka lietā apsūdzēti Arnis Zīlītis un Aldis Lukmanis.

Rīgas apgabaltiesa 2021.gadā abus policijas darbiniekus atzina par vainīgiem un piesprieda divarpus gadus cietumā.

Apsūdzētie iesniedza kasācijas sūdzību AT