Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Tapušas 15 animācijas īsfilmas "Karš Ukrainā bērna acīm"

© Oksana Džadana/f64

Bērnu slimnīcas fonds ir izveidojis 15 animācijas filmas no zīmējumiem, kuros Ukrainas bēgļu bērni apraksta un zīmē savus pārdzīvojumus par karā redzēto, aģentūru LETA informēja Bērnu slimnīcas fonda komunikācijas projektu vadītāja Linda Anna Dāldere.

Bērni arī bija aicināti radīt zīmējumus, kas parāda savu optimistisko skatījumu, kā viņi vēlētos redzēt šī stāsta beigas.

Zīmējumu autori ir Ukrainas bēgļu bērni, kuri ir saņēmuši psiholoģisko atbalstu pie Bērnu slimnīcas fonda algotās ukraiņu psiholoģes Natālijas Urusas bēgļu atbalsta centros. Caur zīmējumiem bērni ir pastāstījuši par savu smago pieredzi, piedzīvojot kara šausmas un bēgļu gaitas. Taču visiem stāstiem ir laimīgas beigas, kādas katrs bērns vēlētos un iztēlojas.

Animācijas filmiņu zīmējumu autori ir bērni vecumā no četriem līdz 12 gadiem. Bērnu pieredze un stāsti ir dažādi, bet visos stāstos vienojošais motīvs ir gan bailes un nedrošība, gan liela vēlme kaut karš beigtos un bērni varētu atgriezties savās mājās.

Īsfilmas tika veidotas ar mērķi sniegt atbalstu visiem Ukrainas bērniem, kuri spiesti piedzīvot karu. Tāpat animācijas īsfilmu izveidošanā tika piesaistīti ukraiņu bēgļi, kuri ir atraduši pagaidu patvērumu Latvijā. Viens no projektā iesaistītajiem brīvprātīgajiem veica darbu, atrodoties Ukrainā, un par spīti tam, ka regulāri piedzīvoja elektrības pārrāvumus, kas radās Krievijas uzbrukumu dēļ, pilnvērtīgi piedalījās animācijas īsfilmu izveidē.

Idejas autore ir Urusa, kura kopš ierašanās Latvijā strādā Bērnu slimnīcas fondā un ir sniegusi atbalstu jau simtiem ukraiņu bēgļu bērniem un viņu ģimenēm.

Animācijas īsfilmas ir sagatavotas četrās valodās - latviešu valodā, ukraiņu valodā, angļu valodā un krievu valodā ar mērķi sasniegt pēc iespējas plašāku auditoriju arī ārpus Latvijas.

Īsfilmas veidotas projektā "Psiholoģisks un emocionāls atbalsts Ukrainas bēgļu bērniem un viņu ģimenēm, aktīvi iesaistot pašus Ukrainas bēgļus - speciālistus projekta īstenošanā, kā arī brīvprātīgā darba veicējus, stiprinot sabiedrības solidaritāti un vienotību". Projektu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.