Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā

Pētījums: labi apstākļi darba vietā ir svarīgi 70% darbinieku

© pixabay.com

Risinājumi labbūtības celšanai darba vietā, piemēram, elastīgs darba modelis, bezmaksas kafija, tehnoloģiskais nodrošinājums, ir svarīgi 70% Latvijas iedzīvotāju, liecina darba vides risinājumu uzņēmuma AS "Hestio" un pētījumu kompānijas "Norstat Latvija" veiktā aptauja.

Aptaujā secināts, ka 88% gadījumu labbūtība kā svarīgs darba vides kritērijs izteikti iezīmējas jaunāko respondentu vidū vecumā no 18 līdz 29 gadiem, tikmēr mazāku nozīmi tam piešķir respondenti no 50 līdz 59 un 60 līdz 74 gadiem, attiecīgi 62% un 58%

Jautājot, kas ir galvenie iemesli, kas neveicina labbūtību darba vietā, visbiežāk aptaujā minēti tādi faktori kā nepietiekami ergonomiska darba vide, kā arī nekvalitatīvs darba aprīkojums, proti, jaunāko tehnoloģiju trūkums - tā norādījuši 27% aptaujāto. Gados jaunākie respondenti labbūtības trūkumu pamatā saista ar to, ka netiek nodrošināts elastīgs darba modelis, tikmēr iedzīvotāji vecumā no 40 līdz 49 gadiem atzīst, ka labbūtību bremzē nekvalitatīvs tehnoloģiskais aprīkojums.

Tikmēr respondenti vecumā no 30 līdz 39 gadiem aptaujā norāda, ka labbūtību kavē galvenokārt fakts, ka nav sarūpēta pietiekami ergonomiska darba vide - tā uzskata 27% aptaujāto šajā vecuma grupā.

Savukārt 14% no kopējās respondentu kopas norādījuši, ka labbūtība nav sasniegta, ja netiek nodrošināti tādi komforta elementi kā bezmaksas kafija un ūdens, un arī šis aspekts ir īpaši nozīmīgs tieši jaunāko respondentu vidū.

Aptaujas dati atklāj, ka tikai 3% respondentu minējuši, ka viņiem nav svarīgi risinājumi labbūtības celšanai.

Aptauju veica "Hestio", sadarbojoties ar pētījumu aģentūru "Norstat Latvija". Aptauja veikta 2022.gada novembrī, piedaloties vairāk nekā 1000 aktīviem Latvijas iedzīvotājiem vecumā no 18 līdz 74 gadiem.