Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Plāno nebūtiski palielināt atlīdzību asistentiem, pavadoņiem un aprūpētājiem

© f64.lv, Oksana Džadana

Plāno nebūtiski palielināt atlīdzību asistentiem, pavadoņiem un aprūpētājiem par pakalpojumiem personām ar invaliditāti, liecina nākamās nedēļas valdības sēdes darba kārtībā iekļautie grozījumi "Noteikumos par asistenta, pavadoņa un aprūpes pakalpojumu personām ar invaliditāti".

Pašlaik personu ar invaliditāti asistentu un pavadoņu atlīdzība, kā arī aprūpes pakalpojuma nepilngadīgām personām ar invaliditāti vienas pakalpojuma stundas izmaksas ir noteiktas ne mazāk kā 4,50 eiro, iekļaujot visus nodokļus, kas saistīti ar minēto pakalpojumu sniegšanu. Šis atlīdzības apmērs asistentiem un pavadoņiem un minimālās vienas aprūpes pakalpojuma stundas izmaksas ir noteiktas, pielīdzinot asistentu, pavadoņu un aprūpētāju atlīdzību valsts ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas iestādēs noteiktajai aprūpētāju algai - 608 eiro par slodzi.

Ņemot vērā, ka no šā gada janvāra minimālā mēneša darba alga normālā darba laikā ir noteikta 620 eiro, asistentiem, pavadoņiem un aprūpētājiem par pakalpojumiem personām ar invaliditāti noteiktais atlīdzības apmērs nesasniedz minimālās algas apmēru.

Tādēļ grozījumi "Noteikumos par asistenta, pavadoņa un aprūpes pakalpojumu personām ar invaliditāti" paredz, ka no šā gada 1.janvāra atlīdzības apmērs asistentiem un aprūpētājiem būs ne mazāks, kā 4,79 eiro par vienu pakalpojuma sniegšanas stundu, kas ietver darba samaksu, iedzīvotāju ienākumu nodokli, kā arī valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Savukārt nepilngadīgu personu ar invaliditāti aprūpes pakalpojuma vienas pakalpojuma stundas izmaksas nevar būt mazākas par valstī noteikto minimālo stundas likmi.

Pagājušā gada novembrī asistenta pakalpojumu pašvaldībās sniedza 11 797 asistenti un 72 pavadoņi.

Datu par nepilngadīgo personu ar invaliditāti aprūpētāju skaitu nav Labklājības ministrijas (LM) rīcībā, jo šo pakalpojumu nodrošināšana pašvaldības. Arī atlīdzības apmēru aprūpētājiem nosaka pašvaldības, atbilstoši saviem ieskatiem un budžeta iespējām, savukārt Ministru kabineta noteikumi nosaka tikai minimālās vienas stundas izmaksas.

Asistenta un pavadoņa pakalpojumu saņēmējus tiesiskais regulējums ietekmēs netieši, jo tiks palielināts atlīdzības apmērs personām, kuras viņiem sniedz attiecīgo pakalpojumu. Ņemot vērā, ka atlīdzības apmēra pieaugums nav būtisks, ietekme uz personu ar invaliditāti iespējām piesaistīt savām vajadzībām atbilstošu pakalpojuma sniedzēju būtiski nemainīsies. 2022.gada oktobrī asistenta pakalpojumu pašvaldībā saņēma 12 317 personas ar invaliditāti, bet pavadoņa pakalpojumu 74 personas.

LM normatīva akta projekta anotācijā norāda, ka pastāv risks, ka personām ar invaliditāti, kurām ir tiesības saņemt asistenta un pavadoņa pakalpojumus, samazināsies iespējas piesaistīt asistentu vai pavadoni, jo atlīdzības pieaugums pakalpojuma sniedzējiem - asistentiem, pavadoņiem - nav proporcionāls minimālās algas pieaugumam, bet atbilst minimālajai stundas tarifa likmei.

Samazinoties asistentu un pavadoņu atlīdzības konkurētspējai, var samazināties personu ar invaliditāti iespējas integrēties sabiedrībā, jo samazināsies šo pakalpojumu pieejamība.