Upēs samazinās ūdens līmenis; vietām tas krities pat par 1,7 metriem

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Lielajā Juglā pie Zaķumuižas, kur janvāra sākumā novērots lielākais ūdens līmeņa kāpums Latvijā, pēdējās divās dienās ūdens atkāpies par 1,7 metriem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Lielā daļā upju ūdens līmenis pazeminājies par aptuveni metru, vietām tas krities straujāk. Ūdens līmenis vēl lēnām paaugstinās Daugavas posmā no Daugavpils līdz Jēkabpilij, Aiviekstē pie Lubānas, Gaujas augštecē un vidustecē, Sedā pie Oleriem, Salacā pie Mazsalacas, Misā pie Lielveisiem, Bērzē pie Līvbērzes un Irbē pie Irbenes.

Daugavā starp Jēkabpili un Pļaviņām, virzoties ledus masām, novērotas krasas ūdens līmeņa svārstības. Pie Zeļķiem ūdens līmenis aizvadītajā naktī pazeminājies par metru, pie Pļaviņām tas strauji kāpis, pēc tam strauji kritis un pēdējās stundās atkal paaugstinājies.

Arī hidrologi norāda, ka sarežģītākā situācija patlaban ir Pļaviņu ūdenskrātuvē un augšpus tās, kur ledus sablīvējumu papildina jauni vižņi.

Ledus un vižņi veidojas arī citās upēs, atsevišķos posmos iespējams straujš ūdens līmeņa kāpums ledus sablīvējumu dēļ.

Laika prognozes liecina, ka svētdien Kurzemē un nākamnedēļ arī pārējā valstī gaisa temperatūra pakāpsies līdz nullei un nedaudz augstāk, palaikam līs un snigs.