Dainis Turlais: Jēkabpils notikumos vainojama sistēma

Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais uzskata, ka notikumiem Jēkabpilī, kur bruņoti policisti piedalījās laupīšanā un sašāva savus kolēģus, ir sistēmiska rakstura cēlonis, informē Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

"Šodien neviens nevar viennozīmīgi pateikt, kas īsti ir policija – dienests vai darbs? Policistiem ir uzpleči un dienesta pakāpes, bet Iekšlietu ministrija ir likvidējusi dienesta reglamentu un atcēlusi dienesta attiecības, tostarp hierarhiju. Policijā nav disciplīnas jēdziena, priekšniekiem nav disciplināro tiesību – tie nevar dot pavēles, kontrolēt to izpildi un nepieciešamības gadījumā uzlikt padotajiem sodus.

Tā vietā spēkā ir Disciplinārās atbildības likums, kurš faktiski padara policistus par ierēdņiem. Turklāt tie var apvienoties arodbiedrībās, kuras tieši iejaucas priekšnieku un padoto attiecībās tāpat kā civilajā darbā.

Rezultātā pat kriminālnoziegumos apsūdzēti policisti var turpināt strādāt. Šādas sistēmas pastāvēšana ir tieša pie varas esošo politiķu atbildība – pirmkārt, iekšlietu, otrkārt, tieslietu ministru atbildība.

Policistiem ir atļauts strādāt citās darbavietās. Pēc dežūrrežīmā pavadītas diennakts tie trīs diennaktis var pelnīt naudu, kur vēlas.

Un kurš pateiks, kas ir policista pamatdarbs, kur viņš saņem vairāk naudas un kas ir viņa darba devējs? Vai viņš kalpo vispirms valstij, vai kam citam? Protams, policistiem ir niecīgas algas. Dienests ar to arī atšķiras no darba – dienestā jāpilda pienākumi neatkarīgi ne no kā, bet arī atalgojums ir krietni lielāks. Mūsu policisti naudu saņem ievērojami mazāk par ierēdņiem. Arī tā ir politiķu atbildība – kāpēc iekšlietu sistēmas finansējums ir tik zems, ka policistiem jāpiepelnās, lai pabarotu ģimenes.

Atcerēsimies arī, ka šie, pie varas esošie politiķi savulaik tieši piedalījās 2009. gada 13. janvāra haosa inspirēšanā. Toreiz, būdami opozīcijā, viņi arī aktīvi atbalstīja policistu arodbiedrību, kuru tagad mēģina apkarot. Viņi arī demoralizēja specvienību „Alfa”, sūtot to izdzenāt miermīlīgos Bauskas protestētājus.

Jēkabpils notikums nav nejaušība, ko izraisījis kāds psihopāts. Tas ir likumsakarīgs iznākums nefunkcionējošai sistēmai, un tajā nevar vainot vienu vai otru policijas priekšnieku, atstājot bez ievērības nepieciešamību sakārtot pašus sistēmas pamatus,"norāda Dainis Turlais.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.