Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Valsts apmaksāta testēšana uz Covid-19 būtu jāpaplašina, uzskata Briģis

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Valsts apmaksāta testēšana uz Covid-19 būtu jāpaplašina, intervijā TV raidījumā "900 sekundes" atzina Rīgas Stradiņa universitātes - RSU Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs, profesors Ģirts Briģis.

Viņš akcentēja, ka patlaban reālā slimības izplatība varētu būtiski atšķirties no tā, ko uzrāda testēšanas statistika, jo valsts apmaksātu testu veikšana iespējama tikai slimnīcās, kā arī grūtniecēm. Aina pie ģimenes ārstiem ir citādāka, nekā uzrāda testi, skaidroja Briģis, uzsverot, ka, viņaprāt, būtu nepieciešams tomēr paplašināt valsts apmaksātas testēšanas iespējas, kas gan varētu būt pretrunā ar veselības nozares vadības viedokli.

Kopumā šajā sezonā ir augstāks saslimšanas līmenis ar dažādām elpceļu saslimšanām, tostarp gripu. Tas ir tamdēļ, ka iepriekš, Covid-19 pandēmijas laikā, cilvēki ievēroja dažādus drošības pasākumus, tādējādi gan izvairoties no inficēšanās ar gripu, gan vienlaikus samazinot tā dēvēto pūļa imunitāti pret šo slimību.

Briģa ieskatā, patlaban cilvēkiem būtu jāatceras par pēdējo gadu laikā apgūtajām prasmēm sevi pasargāt no saslimšanas ar dažādiem vīrusiem un, jo īpaši tiem, kam ir vājāka veselība, jānēsā maskas sabiedriskajās vietās.

Gripas izplatību varēja paredzēt jau iepriekš, redzot, kas notiek citviet pasaulē. Pašlaik gan ir grūti teikt, vai jau tiek piedzīvots saslimstības pīķis, vai arī gripas izplatība turpinās augt, skaidroja Briģis.

Kā ziņots, Veselības ministrija norādīja, ka iepriekšējā Covid-19 pandēmijas posmā bija ļoti svarīgi veikt plašu testēšanu, lai identificētu pēc iespējas vairāk Covid-19 gadījumus un, veicot epidemioloģiskās drošības pasākumus infekcijas perēkļos, novērstu Covid-19 izplatīšanos.

Mainoties vīrusa īpatnībām, epidemioloģiskajai situācijai un pieejai pretepidēmijas pasākumu veikšanā, kā arī ņemot vērā vakcinācijas pieejamību, stingriem epidemioloģiskās kontroles pasākumiem Covid-19 infekcijas perēkļos vairs neesot būtiskas nozīmes.

Līdz ar to no epidemioloģiskās drošības viedokļa visaptverošai pacientu ar aizdomām par Covid-19 infekciju testēšanai vairs nav nozīmes, izņemot ārstniecības iestādēs.