Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Pašvaldība: Visiem skolotājiem Daugavpilī valsts valodas zināšanas ir likumam atbilstošā līmenī

© Dmitrijs Suļžics/f64

Visiem skolotājiem Daugavpilī ir C līmeņa valsts valodas zināšanas, aģentūrai LETA sacīja Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova.

Viņa informēja, ka par skolotāju valodas zināšanām atbildīgs ir izglītības iestādes vadītājs, kas skolotājus pieņem darbā. Taču Valsts valodas centrs (VVC) var veikt skolotāju zināšanu pārbaudes, tai skaitā, reaģējot uz sūdzībām. Novembra beigās šāds gadījums bijis arī Daugavpilī, kad pēc sūdzības saņemšanas no skolēna vecākiem un pārbaudes no darba atstādināts viens skolotājs. Atbilstoši Izglītības likumam šādos gadījumos tiek doti trīs mēneši, kuros jānokārto valsts valodas prasmes pārbaude tādā apjomā, kāds nepieciešams profesionālo un amata pienākumu veikšanai. Pretējā gadījumā izglītības iestāde izbeidz darba tiesiskās attiecības.

Saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministrijas datiem, Daugavpilī 2020./2021.mācību gadā bija 973 vispārizglītojošo skolu pedagogi.

VVC informēja, ka pārbaudes notiek, pamatojoties uz saņemtiem iesniegumiem, kā arī VVC kontroles programmā. VVC kontroles programma ir Valodas kontroles departamenta izstrādāta un VVC direktora apstiprināta programma, kurā VVC amatpersonas veic pārbaudes noteiktās izglītības iestādēs. Latgalē kopumā gada laikā pārbaudīti 172 pedagogi un 21 profesionālās izglītības pedagogs, administratīvi sodīti 32 pedagogi.

Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka visiem pedagogiem jābūt C1 līmeņa valsts valodas zināšanām. Šādā līmenī valodas apguvējs spēj saprast dažādas tematikas sarežģītus un garus tekstus, kā arī uztvert zemtekstu, var izteikties raiti un spontāni, pietiekami brīvi lieto valodu saziņai sociālajā, profesionālajā un arī zinātniskajā jomās, pausts Latviešu valodas aģentūras informatīvajā bukletā.