Auksti kūpināta menca ar kartupeļiem, sīpoliem, dillēm un saldo krējumu - tāds turpmāk būs Liepājas "nacionālais" ēdiens. Šāds lēmums pieņemts tūrisma nozares un Liepājas domes pārstāvju tikšanās laikā, kuras degustēja astoņu pavāru gatavoto maltīti.
„Man liels prieks, ka sen lolotā recepte par Liepājai raksturīgo ēdienu ir realizēta - ēdiens tiešām ir gards un sātīgs, un jūras pilsētai atbilstošs. Tagad recepte visiem pavāriem ir zināma un atliek tik izdomāt Liepājas īpašajam ēdienam nosaukumu”, savu viedokli pauž Liepājas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš.
Recepte par auksti kūpinātu mencu ar kartupeļiem, sīpoliem un dillēm meklējama jau 17. gadsimtā, kad Liepājas apkaimes iedzīvotāji nodarbojās ar zvejniecību.
„Šī ir sen aizmirsta un atkal gaismā celta recepte”, atzīst vēsturnieks Gunārs Silakaktiņš. Lai ikvienam būtu skaidra Liepājas „nacionālā” ēdiena vēsture , tiks izveidots stāsts par ēdiena pirmsākumiem, ar ko ikviens gardēdis varēs iepazīties kafejnīcu ēdienkaršu piedāvājumā.
Oficiāla pilsētas „nacionālā” ēdiena atklāšana notiks maija beigās - Līvus tirgus festivāla laikā, kad liepājniekiem un pilsētas viesiem būs iespējams mieloties ar pilsētai raksturīgo un unikālo ēdienu. Paredzēts, ka īpašā maltīte tiks gatavota daudzās pilsētas kafejnīcās un restorānos un pasniegta Liepājas keramiķu gatavotos podiņos.
Liepājas Universitātes valodnieki pašlaik meklē piemērotākos Liepājas „nacionālā” ēdiena nosaukuma variantus, kas tuvākajā laikā tiks piedāvāti pilsētas iedzīvotājiem, lai arī liepājniekiem būtu iespēja piedalīties pilsētas „nacionālā” ēdiena tapšanas procesā, balsojot par sev tīkamāko ēdiena nosaukumu.