Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Kādu medikamentu patlaban visvairāk trūkst Latvijas aptiekās?

© Vladislavs Proškins/F64

Līdztekus iztrūkstošajām bērnu un pieaugušo antibiotikām, bezrecepšu kategorijā patlaban visvairāk trūkst ibuprofena un paracetamola suspensijas, atklāja aptaujātās aptiekas.

"Benu aptiekas" pārstāve Agnija Greiziņa aģentūrai LETA sacīja, ka kopumā pieprasījums pēc medikamentiem pašlaik ir augsts, taču tā patiesos apjomus precīzi ir grūti aplēst, jo viens klients dodas uz vairākām aptiekām, lai sameklētu sev nepieciešamās zāles.

Viņa skaidroja, ka galvenais iemesls šī brīža medikamentu trūkumam ir lielais pieprasījums - saaukstēšanās kategorijas apgrozījums decembrī, salīdzinot ar 2021.gada decembri, ir pieaudzis par 120%. Otrs nozīmīgs iemesls ir ģeopolitiskā situācija pasaulē, kas rada problēmas loģistikā un ierobežo dažādu izejmateriālu pieejamību.

Kā norādīja Greiziņa, no recepšu medikamentiem patlaban visvairāk trūkst antibiotikas gan bērniem, gan pieaugušajiem. Atsaucoties uz piegādātāju sniegto informāciju par iemeslu antibiotiku trūkumam, Greiziņa sacīja, ka šogad ir neprognozēts pieprasījuma kāpums salīdzinājumā ar iepriekšējo saaukstēšanās sezonu, kad šīs grupas zāles ierobežojumu dēļ bija maz pieprasītas.

"Zāles noliktavas saņem, taču nelielos apjomos, un aptiekas nespēj uzpildīt nepieciešamos krājumus lielā pieprasījuma dēļ," atzīmēja Greiziņa, piebilstot, ka piegādātāji patlaban nevar sniegt informāciju, kad situācija varētu mainīties.

Tikmēr no bezrecepšu medikamentiem pašlaik vislielākais satraukums ir par ibuprofena suspensijām, uzsvēra Greiziņa. Pēc ražotāju sniegtās informācijas, atsevišķi ibuprofenu saturošie suspensiju medikamenti tirgū atgriezīsies, sākot ar janvāra otro pusi. Tāpat trūkst paracetamola suspensijas bērniem.

Vienlaikus aptiekas pārstāve atzina, ka arī saaukstēšanās kategorijā nav pieejami vairāku populāru ražotāju medikamenti, kas rada lavīnas efektu, palielinot pieprasījumu līdz šim mazāk pieprasītiem medikamentiem, kam šie ražotāji nebija gatavi.

"Taču atšķirībā no ibuprofena un paracetamola suspensiju kategorijas, saaukstēšanās produktu kategorijas pārstāv lielāks ražotāju skaits, tāpēc aptieku sortimentā joprojām ir pieejami produkti, no kā izvēlēties," norādīja Greiziņa.

Līdztekus arī "Mēness aptiekas" valdes locekle Evita Jurjāne-Nelsone aģentūrai LETA sacīja, ka aptiekās pašlaik vērojams augsts medikamentu pieprasījums, ko lielākoties izraisījusi saslimšana ar dažādiem elpceļu vīrusiem, gripu un citām akūtām sezonālām slimībām. Arī aptiekas darbinieku vidū ir saslimušie.

"Mēness aptiekas" apkopotā informācija liecina, ka, salīdzinot ar mēnesi iepriekš, pieprasījums pēc bezrecepšu medikamentiem saaukstēšanās slimību ārstēšanai ir dubultojies, vienlaikus pieaudzis arī aptiekā izsniegto medikamentu skaits atbilstoši ārsta izrakstītajām receptēm.

Starp iztrūkstošajiem medikamentiem Jurjāne-Nelsone uzskaitīja paracetamolu saturošus medikamentus gripas un saaukstēšanās simptomu atvieglošanai, deguna pilienus, kā arī medikamentus, kas lietojami bērniem augstas temperatūras gadījumos. Pietrūkst arī atsevišķu antibiotiku.

Viņa arī aicina patlaban bez nepieciešamības neiegādāties medikamentus, jo situācija ir grūti prognozējama, mainīga un atsevišķi pieprasītie medikamenti pēc pārtraukuma tiek atkal piegādāti vajadzīgajā daudzumā.

Abu aptieku pārstāves norādīja, ka atsevišķās aptiekās Rīgā farmaceiti, atbilstoši ārsta norādēm, var izgatavot paracetamolu saturošu suspensiju bērniem, tomēr to apjoms ir ierobežots. Cita starpā suspensijas bērniem izgatavo "Benu aptiekā" Stirnu ielā un "Mēness aptiekā" Torņakalnā.

LETA jau vēstīja, ka, ņemot vērā sezonālo ietekmi, pieprasījums pēc bērniem paredzētām antibiotikām brīžiem pārsniedz piegāžu apjomus.

Pēc Zāļu valsts aģentūras (ZVA) pārstāves Daces Keomeģes paustā, ņemot vērā iedzīvotāju raizes un signālus par bērniem paredzēto antibiotiku (suspensiju) iegādi un pieejamību Latvijā, ZVA jau kopš pērnā gada 14.novembra aktīvi seko līdzi situācijai. Cita starpā ZVA pieprasa zāļu lieltirgotavām katru darba dienu iesniegt informāciju par iepriekšējā dienā aptiekām piegādātajām antibiotikām un seko visiem datiem par šo zāļu pieejamību Latvijā.

No saņemtās informācijas ZVA secinājusi, ka antibiotiku piegādes Latvijai tiek veiktas un lieltirgotavas aptiekām piegādā bērniem paredzētās antibiotikas. Tomēr šobrīd paaugstinātā pieprasījuma dēļ ir brīži, kad piegāžu apjomi tam netiek līdzi. Līdz ar to ZVA ik dienas uzrunā arī zāļu reģistrācijas apliecību īpašniekus un izsniedz komersantiem vēl papildu atļaujas izplatīt antibiotikas, lai pēc iespējas labāk nodrošinātu zāļu pieejamību pacientiem.

Arī Latvijas farmaceitiskās aprūpes asociācijas izpilddirektore Kristīne Jučkoviča norādīja, ka iedzīvotāji saaukstēšanās un vīrusu saslimšanu sezonas laikā pastiprināti pērk dažādus medikamentus saaukstēšanās simptomu un temperatūras mazināšanai.

"Epizodiski aptiekās trūkst visdažādāko medikamentu, bet tad tie atkal tiek piegādāti - šāda situācija nav nekas jauns ne Latvijā, ne Eiropā. Sociālpolitiskie procesi - gan savulaik breksits, tad Covid-19 pandēmija un Krievijas izraisītais karš Ukrainā ir atstājis ietekmi gan uz aktīvo vielu un medikamentu ražošanas intensitāti, gan raitas loģistikas iespējamību, tomēr gan aptiekas un ražotāji, gan lieltirgotavas un piegādātāji dara visu iespējamo, lai šis process būtu, cik iespējams, raits un neciestu pacienti," viņa skaidroja.