Iedzīvotāji pērn biežāk aizlieguši izmantot savus orgānus pēc nāves

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) pērn saņēmusi 45 iesniegumus no personām, kuras vēlējušās aizliegt izmantot savus audus un orgānus pēc nāves, savukārt 33 iedzīvotāji devuši atļauju šādām darbībām.

Salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem kopējais saņemto iesniegumu skaits ir saglabājies līdzšinējā līmenī, taču pērn pieaudzis to iedzīvotāju skaits, kas pauduši aizliegumu izmantot savus orgānus pēc nāves, nra.lv informēja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes sabiedrisko attiecību vadītājs Andrejs Rjabcevs.

Kopumā Iedzīvotāju reģistrā kopš 2002.gada ievadītas ziņas par 831 personas izdarīto izvēli – 247 Latvijas iedzīvotāji devuši atļauju pēc nāves izmantot savus audus vai orgānus, taču krietni vairāk (584) ir to, kas šādas darbības nevēlas pieļaut.

Ikviens Latvijas iedzīvotājs izvēli atļaut vai aizliegt izmantot savus orgānus pēc nāves var izdarīt divos veidos. Pirmais – dodoties uz jebkuru PMLP nodaļu, kur būs jāuzrāda pase un jāuzraksta noteikta parauga iesniegums. Otrā iespēja – cilvēks savu izvēli var izdarīt arī elektroniski portālā www.latvija.lv, taču tam nepieciešams drošs elektroniskais paraksts. Ja personas paraksts uz iesnieguma ir notariāli apliecināts, persona iesniegumu PMLP var nosūtīt arī pa pastu vai iesniegt ar pilnvarotās personas starpniecību.

Ziņu iekļaušana Iedzīvotāju reģistrā par personas izdarīto izvēli atļaut vai aizliegt izmantot savus audus un orgānus pēc nāves ir bezmaksas pakalpojums un par to valsts nodeva nav jāmaksā.

Likuma „Par miruša cilvēka ķermeņa aizsardzību un cilvēka audu un orgānu izmantošanu medicīnā” noteikts, ka miruša cilvēka ķermeni, audus un orgānus aizliegts izmantot pret viņa dzīves laikā izteikto gribu. Attiecībā uz tām personām, kas dzīves laikā nav izdarījušas nekādu izvēli, pēc nāves medicīnas iestādes var lūgt tuvākajiem radiniekiem dot atļauju izmantot mirušā ķermeni.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais