KNAB prognozē, kādas institūcijas var tikt pakļautas augstam korupcijas riskam

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Arī šogad augstam korupcijas riskam tiks pakļautas institūcijas, kurās ir nekvalitatīvi ieviestas iekšējās kontroles sistēmas, prognozē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

KNAB pērn īpaši izcēla starpinstitucionālās sadarbības nozīmi korupcijas apkarošanā. Pērn izmeklēti vairāki kriminālprocesi, kas sākti pēc informācijas saņemšanas no citām institūcijām, piemēram, Finanšu izlūkošanas dienesta.

Tāpat pērnā gada ģeopolitiskie satricinājumi ir stimulējuši ciešāku sadarbību gan nacionālā, gan pārrobežu līmenī. Tas ļāvis dibināt tiešus kontaktus ar pretkorupcijas dienestiem arī tajās valstīs, kurās potenciāli valsts amatpersonas slēpj korupcijas ceļā iegūtus līdzekļus.

Plašāku informāciju par tendencēm un rezultatīvajiem rādītājiem korupcijas apkarošanā KNAB varēs sniegt pēc rezultatīvo rādītāju apkopošanas.

Runājot par šī gada prognozēm, KNAB pieredze liecinot, ka pārmaiņas un satricinājumi, piemēram, pandēmija, energokrīze vai ģeopolitiskā situācija, kas potenciāli maina sabiedrības ikdienas paradumus, saglabā nemainīgi augstus korupcijas riskus publiskajos iepirkumos, kā arī publiskas personas institūciju darbībā.

Tas saistāms ar apstākli, ka valsts un pašvaldību institūciju darbība ir tieši saistīta ar likumu izpildes uzraudzību, administratīvo aktu izdošanu un lēmumu pieņemšanu, kā arī rīcību ar publisko mantu, finanšu līdzekļiem un/vai ierobežotas pieejamības informāciju.

KNAB prognozē, ka arī šogad augstam korupcijas riskam tiks pakļautas institūcijas, kurās ir nekvalitatīvi ieviestas iekšējās kontroles sistēmas.

KNAB vienlaikus uzsvēra, ka pastāvīgi monitorē un analizē korupcijas riskus, lai mērķtiecīgi plānotu korupcijas novēršanas un apkarošanas pasākumus. KNAB prioritāte arī 2023. gadā būs publiskie iepirkumi, kurus finansē Eiropas Savienība, un apjomīgais "Rail Baltica" projekts.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.