Pēc Jēkabpils slaktiņa jaunus policistus pagaidām darbā nepieņems

© f64

"Šobrīd visā valsts policijā ir pārtraukta kadru pieņemšana un jauni darbinieki netiks pieņemti līdz nākamajam lēmumam," saka iekšlietu ministre Linda Mūrniece. Viņa neprecizē – tas notiks pēc pāris nedēļām, mēneša vai gada.

Ar to darbinieku skaitu, kāds šobrīd strādā policijā, pietiek, uzskata ministre. Paredzēts arī veikt ģenerāltīrīšanu, lai atbrīvotos no potenciālajiem noziedzniekiem. Proti, visiem policistiem būs jāiziet dažādas pārbaudes; psiholoģiskie testi, atestācijas un citi pārbaudījumi. L. Mūrniece vēl nezina precīzu shēmu, kā „atsijāt no policijas neliešus”, taču sola to tuvākajā laikā izstrādāt. Tāpat tiks papildinātas prasības, pēc kurām kārtībsargus darbā pieņems nākotnē.

Ārkārtas pārbaudes jau tuvākajās dienās notiks vienībā Alfa. L. Mūrniece arī norāda, ka vienības komandiera dienas dienestā ir skaitītas. Rīgas reģiona pārvaldes vadītāja Inta Ķuža likteni viņa nekomentē. Pēc dienesta izmeklēšanas viņam paredzētas sarunas, kurās būs jāargumentē, kā pasargāt policiju no dienesta pārkāpumiem.

Dienesta pārbaudē tiks skaidrota arī Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes priekšnieka Aleksandra Bukēviča atbildība par pārkāpumiem "Alfā". Savukārt rīt paredzētā VP Rīgas reģiona pārvaldes gada atskaites sanāksme ir pārcelta uz laiku, kad būs skaidrība par Rīgas reģiona pārvaldes turpmāko darbu.

Pārbaudi Zemgales reģiona policijā uzdots veikt Zemgales reģiona pārvaldes priekšniekam Haraldam Laidiņam.

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais