Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas basketbola izlase uzvar "Sporta Avīzes" aptaujā par 2022.gada Latvijas labākajiem sportistiem

© Romāns Kokšarovs/f64

Latvijas vīriešu basketbola izlase uzvarējusi tradicionālajā žurnāla "Sporta Avīzes" ekspertu aptaujā par 2022.gada labākajiem Latvijas sportistiem.

No 50 aptaujātajiem ekspertiem Latvijas vīriešu basketbola izlasi pirmajā vietā ierindoja 27, bet kopumā Lukas Banki vadītā komanda tika minēta 48 anketās. Latvijas basketbolisti pērn izcīnīja ceļazīmi uz šī gada Pasaules kausa finālturnīru, kurā piedalīsies pirmo reizi vēsturē.

Basketbola izlase balsojumā iekrāja 268 punktus, bet otrajā vietā ar 149 punktiem bija kamaniņu sporta stafetes komanda, kas par četriem punktiem bija priekšā basketbolistam Kristapam Porziņģim. Kamaniņu stafetes komanda ar Kristeru Aparjodu, Elīzu Tīrumu, Mārtiņu Botu un Robertu Plūmi sastāvā Pekinas olimpiskajās spēlēs izcīnīja bronzas medaļas, kamēr Porziņģis turpināja sevi apliecināt Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) laukumos un devās talkā valstsvienībai divās Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēs, kurās izcēlās ar vidēji 25,5 punktiem un 14 atlēkušajām bumbām.

Stabilā ceturtajā pozīcijā ar 111 punktiem bija Eiropas čempiones pludmales volejbolā Tīna Graudiņa un Anastasija Samoilova, bet piekto vietu ar 71 punktu ieņēma Latvijas vadošā tenisiste Aļona Ostapenko, kura 2022.gadā spēlēja divu "Grand Slam" turnīru dubultspēļu pusfinālos, šo fāzi sasniedzot arī sezonas noslēguma turnīra dubultspēļu sacensībās. Pirmo sešinieku ar 61 punktu noslēdza Latvijas eksčempione futbolā RFS, kas 2022.gadā iekļuva UEFA Konferences līgas grupu turnīrā, kur spēkojās ar augsta līmeņa klubiem no Itālijas, Turcijas un Skotijas.

Pirmajā desmitniekā iekļuva arī distanču slēpotāja Patrīcija Eiduka, kamaniņu sporta pārstāvis Aparjods, daiļslidotājs Deniss Vasiļjevs un titulētā peldētāja nedzirdīgo sacensībās Zane Embrekte.

Tradicionāli aptaujā piedalījās arī ministru prezidents Krišjānis Kariņš, kurš pirmo vietu atvēlēja kamaniņu sporta izlasei, un Rīgas mērs Mārtiņš Staķis, kura ieskatā labākā bija Latvijas basketbola izlase. Aptaujā piedalījās amatpersonas, federāciju vadītāji, bijušie sportisti, žurnālisti un arī aktīvākie "Sporta Avīzes" lasītāji.

Tāpat šogad noteikts arī labākais sportists U-20 vecuma grupā (2002.gadā dzimušie un jaunāki), šajā aptaujā piedaloties vairāk nekā 35 no ekspertiem. Par labāko jauno sportistu tika atzīts pludmales volejbolists Kristians Fokerots, kurš izcīnīja trīs godalgas jaunatnes čempionātos Eiropā un pasaulē, otro vietu ieņēma U-23 Pasaules kausa ieguvēja BMX riteņbraukšanā Monika Veronika Stūriška, bet trešā bija vieglatlētikas garo distanču skrējēja Agate Caune, kura sasniedza augstvērtīgas pozīcijas pasaules U-20 čempionātā.

Ar pilniem aptaujas rezultātiem un balsotāju izvēli iespējams iepazīties "Sporta Avīzes" janvāra numurā.

2021.gadā aptaujā uzvarēja Latvijas 3x3 basketbola izlase, kas ar Agni Čavaru, Edgaru Krūmiņu, Kārli Paulu Lasmani un Nauri Miezi sastāvā uzvarēja Tokijas olimpisko spēļu turnīrā.

Pa piecām reizēm šajā aptaujā uzvarējuši skeletonists Martins Dukurs un blakusvāģu motokrosa ekipāža Kristers Serģis un Artis Rasmanis.