Plāno neaplikt ar IIN darba devēju izmaksātās kompensācijas saviem darbiniekiem apkures sezonas laikā

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Ekonomikas ministrija (EM) iesniegusi saskaņošanai likumprojektu, kas paredz nodrošināt iespēju uzņēmējam izmaksāt darbiniekam kompensāciju apkures sezonas laikā līdz 400 eiro, to neapliekot ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), kā arī nodrošināt iespēju darba devējam kompensēt darbiniekam ar attālināto darbu saistītos izdevumus par pilnas slodzes darbu 60 eiro apmērā mēnesī, tos neapliekot ar IIN.

Ekonomikas ministrija (EM) iesniegusi saskaņošanai likumprojektu, kas paredz nodrošināt iespēju uzņēmējam izmaksāt darbiniekam kompensāciju apkures sezonas laikā līdz 400 eiro, to neapliekot ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), kā arī nodrošināt iespēju darba devējam kompensēt darbiniekam ar attālināto darbu saistītos izdevumus par pilnas slodzes darbu 60 eiro apmērā mēnesī, tos neapliekot ar IIN.

EM norāda, ka, likumprojekta mērķis ir mazināt negatīvo sociālekonomisko ietekmi uz iedzīvotāju ienākumiem, kas saistīti ar iepriekš nepieredzētu energoresursu straujo cenu kāpumu un iesaistīt uzņēmējus energoresursu cenu kāpuma radītās krīzes seku mazināšanā.

Apzinoties, ka pašreizējais energoresursu, ieskaitot elektroenerģiju, cenu kāpums prasa ātru un koordinētu reakciju un pastāvošais tiesiskais regulējums ļauj dalībvalstīm šādu rīcību organizēt, papildus jau noteiktajiem valsts atbalsta pasākumiem, nepieciešams nodrošināt regulējumu, kas ļautu sniegt pilnvērtīgu atbalstu darbiniekiem. Nepieciešams paredzēt, ka arī komersanti var iesaistīties situācijas uzlabošanā un var izmaksāt vienreizēju kompensāciju nodarbinātajiem, lai mazinātu negatīvo ietekmi uz darbinieku ienākumiem.

Komersants laika periodā no 2023.gada 1.janvāra līdz 2023.gada 30.aprīlim darbiniekam var izmaksāt kompensāciju līdz 400 eiro apmērā, ja darbinieks konkrētajā uzņēmumā nodarbināts ne mazāk kā trīs mēnešus un netiek samazināts darba līgumā noteiktais darba samaksas apmērs. Kompensācija, kas paredzēta energoresursu cenu pieauguma kompensēšanai, netiek aplikta ar IIN.

Likumprojekts paredz pagarināt un noteikt ar IIN neapliekamās kompensāciju normas 2023.taksācijas gadam, ja darba devējs kompensē darbiniekam ar attālināto darbu saistītos izdevumus. Darbiniekam nav jāiesniedz izdevumus apliecinoši čeki darba devējam, lai neradītu lieku administratīvo slogu. Kompensējamo izdevumu summa 2023.taksācijas gadā mēnesī par pilnas slodzes darbu nedrīkst pārsniegt 60 eiro. Paredzēts pārsniegumu aplikt ar IIN.

Darba devējam nosakot kompensāciju ietvaru būtu jāņem vērā vairāki apsvērumi, piemēram, attiecībā uz darba vietas aprīkojuma nolietojuma noteikšanu, vērā var ņemt nosacītu aprīkojuma iegādes summu, kura pēc lineārā nolietojuma metodes sadalīta pa mēnešiem triju gadu periodā. Šajā gadījumā kompensācijas priekšnoteikums nav, ka darbinieks iegādājas, piemēram, jaunu datoru, bet tiek kompensēts viņam jau piederošā datora nolietojums, kas rodas, izmantojot šo datoru darba vajadzībām.

Nosakot abonēšanas maksas, varētu ņemt vērā, ka internetu un telefonu var lietot personīgajām vajadzībām, tādēļ varētu ņemt vērā darba laika proporciju. Darba devējs var kompensēt telefona sarunas arī atbilstoši faktiskajiem izdevumiem kā darba devēja izdevumus, taču tad jāiesniedz attaisnojuma dokumenti, piemēram, izdrukas, kas apliecina telefona sarunas.

Priekšnoteikums ar IIN neapliekamu kompensāciju saņemšanai - attālinātam darbam jābūt atrunātam darba līgumā vai noteiktam ar darba devēja rīkojumu un tiek norādīts, kādus izdevumus darba devējs kompensē. Kompensācijas piemēro pie darba devēja, pie kura algas nodokļa grāmatiņa. Kompensāciju nosaka uz pilnu slodzi, ar attālinātā darba veikšanu saistīto izdevumu apmēri tiek noteikti proporcionāli slodzei un līgumā vai rīkojumā norādīto attālinātā darba dienu skaitam mēnesī. Kompensāciju nepiemēro ilgstošas prombūtnes laikā, kas pārsniedz 30 dienas.

Grozījumi likumā vēl būs jāskata valdībā, bet gala lēmums tiks pieņemts Saeimā.

Latvijā

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) ir izsludinājusi iepirkumu par Biķernieku kompleksās sporta bāzes tuneļa pārbūvi un būvju demontāžu, liecina informācija Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS).

Svarīgākais