Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Āfrikas cūku mēra apkarošanai medniekiem pērn izmaksāts gandrīz viens miljons eiro

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Āfrikas cūku mēra (ĀCM) apkarošanas pasākumos medniekiem izmaksāti 963 470 eiro, aģentūrai LETA pastāstīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vadītājs Mārtiņš Seržants.

Tostarp par nomedīto mežacūku paraugiem samaksāti vairāk nekā 907 000 eiro, kas ir aptuveni par 28% vairāk nekā pērn.

Seržants skaidroja, ka "tas norāda gan uz to, ka ir pieaudzis meža cūku skaits mežos, gan arī uz to, ka mednieki tās medījuši vairāk".

Vienlaikus iedzīvotājiem, kuri ziņojuši par atrastām beigtām mežacūkām, 2022.gadā izmaksāti kopumā 24 360 eiro. Aptuveni puse no visām atrastajām beigtajām mežacūkām tika atrastas Ziemeļlatgalē, tostarp 34% bija Rēzeknes novadā, 14% - Balvu novadā, bet 13% - Ludzas novadā.

"Ziņošana un atrasto beigto mežacūku skaits 2022.gadā visticamāk korelē ar ĀCM izplatību un attiecīgi sekām mežacūku populācijai," norādīja Seržants.

Kā liecina PVD publicētā informācija, par katru izmeklēšanai atvestu paraugu komplektu - derīgu asins paraugu un astes galu - mednieki saņem kompensāciju 30 eiro apmērā, savukārt par inficētā liemeņa iznīcināšanu medniekam pienākas 50 eiro kompensācija.

Vienlaikus iedzīvotāji, kuri ziņo par atrastām mirušām mežacūkām un kuru sniegtā informācija ar precīzi uzrādītu beigtās mežacūkas atrašanās vietu apstiprinās, saņem 30 eiro kompensāciju pirms iedzīvotāju ienākuma nodokļa nomaksas.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.