Mūrniece no amata nedomā atkāpties

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece ("Vienotība") intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "100.pants"norādīja, ka pēc traģiskajiem notikumiem Jēkabpilī nedomā atkāpties no amata.

Mūrniece uz jautājumiem par iespējamo demisiju uzsvēra, ka viņas uzdevums pašlaik ir darīt visu, lai situāciju atrisinātu un kontrolētu.

"Tas [kas ir noticis Jēkabpilī] ir noziegums, kurā sodu noteic Krimināllikums. Policisti, kas uzbruka, sodu saņems," norādīja Mūrniece, piebilstot, ka arī tiks sodīti augstākā līmeņa vadītāji, kas nepietiekami nekontrolēja savus padotos.

Uz jautājumu, vai nebūtu jāuzņemas politiskā atbildība, Mūrniece atbildēja: "Es uzņemos atbildību atrisināt šo situāciju. Ja noziegums notiek zemkopības sfērā, neviens nepieprasa zemkopības ministra demisiju. Mans uzdevums ir politiski ļoti strikti sekot līdzi tam, lai atrisinātu lietu pēc būtības, lai Rīgas reģiona policijā un specvienībā "Alfa " mainītos attieksme pret disciplīnu."

Viņa vēl norādīja, ka "cilvēki gan Rīgas reģionā, gan specvienībā "Alfa" visdrīzākajā laikā zaudēs savus amatus un atbildēs pilnībā par to, kas šodien ir noticis".

Atgādinot, ka Latvijas vēsturē iekšlietu ministrs atkāpies divas reizes - Ģirts Valdis Kristovskis pēc cietumnieku bēgšanas no Pārlielupes cietuma, bet Dainis Turlais - pēc Talsu traģēdijas, Mūrniece akcentēja, ka premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") viņai norādījis, ka sagaida no ministres rīcību.

"Šis ir noziegums [..] Šis no citiem noziegumiem atšķiras ar to, ka to ir pastrādājuši policisti. Mans uzdevums ir šo situāciju kontrolēt un pieprasīt atbildību no tiešajiem priekšniekiem," vēlreiz uzsvēra Mūrniece.

"Algas, kādas šobrīd ir, protams, ir mazas, bet noteikti ne tādas, lai būtu jāiet laupīt. Šis noziegums pilnīgi noteikti nav noticis tādēļ, ka būtu bijušas mazas algas, jo tie cilvēki, kas aizturēja noziedziniekus, saņem tādas pašas algas.Policistiem ir visas sociālās drošības garantijas, tostarp veselības apdrošināšana, kādas nav visiem valsts pārvaldē strādājošajiem. "Tas, ka atsevišķiem cilvēkiem ir jāstrādā otrā darbā, tas nav noslēpums, bet tie pārsvarā ir tie, kas policijā dežūrē vienu dienu, bet trīs dienas atpūšas vai strādā citā darbā saskaņā ar Valsts policijas priekšnieka atļauju," stāstīja Mūrniece.

"Šodien šie cilvēki, kas sevi dēvē par policistiem, ir iegrūduši policiju tik dziļā bedrē, kādā tā nav bijusi," atzina Mūrniece, norādot, ka arī specvienībai "Alfa", kuras divi darbinieki bija iesaistīti laupīšanā, šis notikums ir šokējošs.

Gan Mūrniece, gan Valsts policijas priekšnieks Artis Velšs norādīja, ka dienesta pārbaudes laikā tiks izvērtēta arī atbildīgo amatpersonu, tostarp "Alfas" vadības atbildība notikušajā.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais