Paplašinātas CSDD sertificēšanas iespējas buru un motorizēto atpūtas kuģu vadītājiem

© Kaspars Krafts/f64

No šī gada paplašinātas un vienkāršotas Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) sertificēšanas iespējas CSDD tiesību saņemšanai vadīt atpūtas kuģus Latvijas iekšējos ūdeņos un Rīgas jūras līča un Baltijas jūras piekrastē līdz Latvijas teritoriālās jūras ārējai robežai.

Līdz šim buru atpūtas kuģu ar garumu līdz 12 metriem vadīšanai neatkarīgi no braukšanas rajona bija nepieciešamas starptautiskās apliecības. Arī motorizēto atpūtas kuģu un buru atpūtas kuģu ar garumu līdz 12 metriem vadīšanai Rīgas jūras līča un Baltijas jūras Latvijas piekrastes daļā aiz 3000 metru joslas no krasta līnijas nepieciešamas starptautiskās apliecības.

CSDD turpmāk varēs sertificēt arī buru atpūtas kuģu vadītājus, ja atpūtas kuģa garums nepārsniedz 12 metrus, kuģošanai Latvijas iekšējos ūdeņos un 3000 metru joslā no krasta līnijas.

Tāpat CSDD varēs sertificēt motorizēto atpūtas kuģu un buru atpūtas kuģu vadītājus, ja atpūtas kuģa garums nepārsniedz 12 metrus, kuģošanai Latvijas iekšējos ūdeņos un 3000 metru joslā no krasta līnijas, kā arī Rīgas jūras līča un Baltijas jūras Latvijas piekrastes daļā līdz Latvijas teritoriālās jūras ārējai robežai.

Līdz šim noteikumi par atpūtas kuģu vadītāju apmācību, sertificēšanu un reģistrāciju neparedzēja iespēju vienlaikus nokārtot sertifikācijas eksāmenu buru atpūtas kuģu un motorizēto atpūtas kuģu ar garumu līdz 12 metriem vadīšanai Latvijas iekšējos ūdeņos un 3000 metru joslā no krasta līnijas, kā arī Latvijas teritoriālajā jūrā.

Biedrība "Latvijas kruīzjahtu asociācija" vērsās Satiksmes ministrijā ar lūgumu liberalizēt iespējas iegūt atpūtas kuģu vadītāju tiesības kuģošanai Latvijas iekšējos ūdeņos un Rīgas jūras līča un Baltijas jūras Latvijas piekrastē.

Tāpat ir pilnveidots regulējums attiecībā uz Latvijas ūdeņu izmantošanas kārtību un kuģošanas režīmu, nosakot papildu prasības kuģošanas līdzekļu aprīkojumam un glābšanas līdzekļiem kuģošanai jūrā. Lai paaugstinātu kuģošanas drošību, pienākumi un aizliegumi, kas līdz šim attiecās tikai uz kuģu un atpūtas kuģu vadītajiem, turpmāk būs jāievēro arī citiem kuģošanas līdzekļu vadītājiem.

Šodien stājas spēkā grozījumi Ministru kabineta (MK) 2012.gada 4.septembra noteikumos par atpūtas kuģu vadītāju apmācību, sertificēšanu un reģistrāciju un MK 2010.gada 21.decembra noteikumos par Latvijas ūdeņu izmantošanas kārtību un kuģošanas režīmu tajos.

Svarīgākais